Ἡ οἰκία Μιαούλη καί τό Volvo Ἠλιόπουλου

Ἕνα στιγμιότυπο τοῦ 1963, σέ ἕνα σημεῖο πού δέν ὑπάρχει πιά...

Αὐτή ἡ νύχτα μένει: Ἡ σκηνή πού ἔγινε viral ἀπό τό κοινό!

Ἡ ἐπεισοδιακὴ ἄφιξη δύο τραγουδιστριῶν ἀπὸ τὴν Ξάνθη στὸ Ἀγρίνιο μὲ τὸ λεωφορεῖο.

Ἑπτά κλίκ πού μᾶς γυρίζουν στή δεκαετία τοῦ '70

Ἀποκλειστικὲς ἀπεικονίσεις ἀπὸ τὸ «The Little Drummer Girl» τοῦ κ. Πὰρκ Τσὰν Γοὺκ γιὰ τὸ BBC.

Τέσσερις θρύλοι στό Decemberfest τῶν Busoldtimers

Μεγαλύτερη ἀπὸ ποτὲ ἡ ἐτήσια συνάντηση τῶν ἱστορικῶν λεωφορείων.

Ἀποκριάτικη συνεστίασις τῷ 1962 εἰς τήν οἰκίαν Βεργῆ

Ἡ φωτογραφία του Κλεισθένους δημοσιεύεται γιὰ πρώτη φορά, 62 ἔτη μετὰ τὴν λῆψιν της.

29/04/13

ΤΑΚΗΣ ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ: Ο επιχειρηματίας – θρύλος πέρασε στην Ιστορία (PHOTO - VIDEO)


Ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του Ιωάννη, διατήρησε τον Όμιλο που κατατάσσεται στις ισχυρότερες ελληνικές επιχειρήσεις, καθιέρωσε τα λεωφορεία “VOLVO” στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες ενώ χαρακτηρίζεται ως ένας ευπατρίδης της ελληνικής επιχειρηματικότητας


Ta θρυλικά "πράσινα" του Πειραιά είχαν την υπογραφή "ΣΑΡΑΚΑΚΗ"

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Το τελευταίο χαιρετισμό απέτισε ο κόσμος της αυτοκίνησης στον Τάκη Σαρακάκη, σήμερα, στο Α’ Νεκροταφείο.

Ο Τάκης Σαρακάκης
Ο πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων «Σαρακάκη», ο Δημήτριος Σαρακάκης απεβίωσε το Σάββατο, σε ηλικία 90 ετών. Πολλές φορές συνήθιζε να αυτοσαρκάζεται για την ηλικία του. 

Σε μια έκθεση αυτοκινήτου στο παλαιό Δυτικό Αεροδρόμιο, ο «κυρ Τάκης» είχε πει στον υποφαινόμενο: «Ξέρεις ότι έχω την ίδια ηλικία με τον Όμιλο; Το μόνο κακό ή καλό είναι ότι εγώ κάποτε θα φύγω. Ο Όμιλος θα παραμείνει και θα συνεχίσει την πορεία του με τη γνώση και το δυναμισμό της νεώτερης γενιάς».

Ο εκλιπών έζησε τον πατέρα του, τον Γιάννη, να επιβλέπει οποιαδήποτε εργασία στις επιχειρήσεις. 

Απ’ όταν οικοδομήθηκε το εργοστάσιο, τα συνεργεία και τα γραφεία στη λεωφόρο Αθηνών έως και στις παραδόσεις των λεωφορείων ο Γιάννης Σαρακάκης ήταν παρών. Γνώριζε τους πελάτες προσωπικά και ιεραρχούσε τη δουλειά όπως την περιγράψαμε παραπάνω: Εργοστάσιο – συνεργεία – γραφεία.

Έτσι και ο Τάκης Σαρακάκης συνέχισε μετά το 1975 να εργάζεται και να αναπτύσσει τον όμιλο που κατάφερε να κυριαρχήσει στο χώρο της αυτοκίνησης και της κατασκευής λεωφορείων. Ο εκλιπών ήταν πίσω από δύο κινήσεις «ματ» μόλις ανέλαβε την τύχη του Ομίλου.

VOLVO B10M "Δεινόσαυρος" Σαρακάκη
Ήρθε σε επαφή με τους Σουηδούς της “VOLVO” και πολύ σύντομα οργάνωσε εκπαιδεύσεις επιστημονικού προσωπικού και τεχνιτών στην κατασκευή αρθρώσεων για λεωφορεία. 

Σε πολύ σύντομο διάστημα παρουσίασε ένα επαναστατικό λεωφορείο, το θρυλικό Volvo B10M «Δεινόσαυρος» που ήταν αρθρωτό μήκους 18 μέτρων και με χωρητικότητα 40 καθημένων και 101 ορθίων επιβατών. Ο σχεδιασμός του λεωφορείου ήταν τόσο όμορφος που αγαπήθηκε.

Πρώτα ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε την πρώτη παρτίδα αρθρωτών λεωφορείων το 1978 ενώ ταυτόχρονα πήρε και λεωφορεία υπερμείζονος τύπου για να αποσύρει την παλαιότερη σειρά. Μερικά από τα πορτοκαλί αρθρωτά της Θεσσαλονίκης εξυπηρέτησαν ως μισθωμένα της Επιχείρησης Αστικών Συγκοινωνιών, μεγάλες «ακτινικές» γραμμές των Αθηνών. Οι οδηγοί της ΕΑΣ λάτρεψαν τους «Δεινόσαυρους» επειδή διέθεταν στιβαρό αμάξωμα κι έναν από τους καλύτερους κινητήρες που έβγαλε ποτέ η “VOLVO”.

Θρυλικό VOLVO SB 85 του ΚΤΕΛ Χανίων. 
Εκατό «Δεινόσαυροι» κατέκλυσαν την Αθήνα το 1981 και έως το 2005 εξυπηρετούσαν το επιβατικό κοινό με τον καλύτερο τρόπο. 

Το δημοφιλέστερο επίθετο στο αμαξοστάσιο της Πέτρου Ράλλη ήταν αυτό του «Σαρακάκη». Παλιά στελέχη του Ομίλου όπως ο κ. Βασίλης Νταής ή και ο κ. Γιάννης Κονταράτος πήγαιναν την τυπική μηνιαία επίσκεψη και οι μηχανικοί δεν έλεγαν «Καλώς τον Βασίλη» ή «Καλώς τον Γιάννη» αλλά υποδέχονταν τον… Σαρακάκη!

Παράλληλα, επί Τάκη Σαρακάκη, ο όμιλος παρουσίασε τα θρυλικά μοντέλα υπεραστικών
Volvo SBAV του ΚΤΕΛ Κέρκυρας.
λεωφορείων SBAV που αγαπήθηκαν από τους μετόχους των ΚΤΕΛ και διαδέχθηκαν το «σκυλί» SB 85 (όπου SB σημαίνει Saracakis Bros). 

Μερικά από τα τελευταία SBAV κυκλοφορούν ακόμα και στολίζουν τους ελληνικούς δρόμους. Ακόμα και στη δεκαετία του ’90, ο Όμιλος παρουσίασε σημαντικές προτάσεις σε αστικά και σε υπεραστικά λεωφορεία όπως είναι ο «Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης, η «Αθηνά» της Αθήνας αλλά και ο “Atrotos” για τα ΚΤΕΛ.

Το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης δήλωσε για τον θάνατο του Τάκη Σαρακάκη:

Οι τρεις γιοι του Τάκη Σαρακάκη
«Έχασε τη μάχη με το θάνατο ένας ακόμα μεγάλος ευπατρίδης, ο Τάκης Σαρακάκης, τελευταίος των ιδρυτών του μεγάλου ομίλου Σαρακάκη, που προσέφερε πολλά στην ελληνική επιχειρηματικότητα.
» Ο Τάκης Σαρακάκης, υπήρξε σεμνός, μετριοπαθής, οργανωτικός και μετέδιδε πνεύμα εργατικότητας και ευθύνης στα στελέχη του. Προσέφερε πολλά στην πατρίδα και η απώλειά του έρχεται σε μία στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη της προσφοράς τέτοιων πατριωτών.
» Αφήνει πίσω του τρείς εξαίρετους διαδόχους τον Γιάννη, τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο, που διέπονται από τα ίδια χαρίσματα με εκείνα του πατέρα τους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Το προφίλ του Ομίλου

Το 2012 ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, συμπλήρωσε 90 χρόνια παρουσίας στην επιχειρηματική ζωή της Ελλάδας, με κυριότερη τη δραστηριότητα στον χώρο της αυτοκίνησης.

Εκπροσωπεί τις εταιρείες: 

Honda (επιβατικά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μηχανές θαλάσσης, γεννήτριες, αντλίες, κινητήρες κ.λπ.), Volvo (φορτηγά, λεωφορεία, μηχανές θαλάσσης, μηχανήματα έργων), Mitsubishi Motors (επιβατικά, ελαφρά επαγγελματικά), Mitsubishi Fuso (φορτηγά), Renault Trucks (επαγγελματικά οχήματα), Komatsu/Komatsu Forklift (μηχανήματα έργων και ανυψωτικά μηχανήματα), Hiab (γερανοί), Tadano (γερανοί), DuPont (χρώματα αυτοκινήτων και βιομηχανικά χημικά), Heli (ανυψωτικά μηχανήματα), OMG (ανυψωτικά μηχανήματα), SDMO (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη).

Ο Τάκης Σαρακάκης δεν αποτελεί μνήμη. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ήταν ένας επιχειρηματίας που στήριξε την εθνική οικονομία, έδωσε δουλειά σε χιλιάδες εργαζομένους, επένδυσε στην έρευνα και στην ανάπτυξη δείχνοντας ότι στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία τολμά. 

Από αριστερά:  ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Αλέξανδρος Δ. Σαρακάκης, ο Επίσημος Συνεργάτης Honda & Mitsubishi στο νομό Πιερίας Δημήτριος Χ Κωτίκας, ο Πρόεδρος του Ομίλου Δημήτριος Ι. Σαρακάκης,
ο νεότερος Χαρίλαος Δ. Κωτίκας, ο παλαιότερος συνεργάτης του Ομίλου Χαρίλαος Κωτίκας (από το 1956)
και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ιωάννης Δ. Σαρακάκης ενώ στο πορτραίτο απεικονίζεται ο ιδρυτής του Ομίλου,
Ιωάννης Σαρακάκης (1895-1975).






23/04/13

Σπάνιο Volvo του ΚΤΕΛ Αττικής στο Μαρκόπουλο του '60...


Μια ακόμα σπάνια φωτογραφία φέρνει το ιστολόγιο “busoldtimers.blogspot.gr” στο φως. 

Παρουσιάζει ένα πανέμορφο λεωφορείο Volvo που κατασκευάστηκε από τους αμαξοποιούς Κοτάντζη και Μανταδάκη για λογαριασμό λεωφορειούχου του 8ου ΚΤΕΛ, του γνωστού μας σήμερα ΚΤΕΛ Αττικής.

Είναι το λεωφορείο με αριθμό ανεμοθώρακα 8/50 και κυκλοφορούσε στις γραμμές των Μεσογείων. Ανταποκρίνεται στα κριτήρια για τα οχήματα τύπου «Δ», σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του υπουργείου Συγκοινωνιών εκείνη την εποχή. 

Να θυμίζουμε ότι αυτά τα λεωφορεία διέφεραν από τα υπεραστικά διότι είχαν 36 θέσεις επιβατών και αυτόματες θύρες που ανοιγόκλειναν με σύστημα αέρος. 

Το λεωφορείο είναι φωτογραφημένο σε μια μάνδρα του Μαρκόπουλου, ύστερα από γενική καθαριότητα από τον ιδιοκτήτη του, στις αρχές της δεκαετίας του '60... 

16/04/13

ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Τρία ιστορικά λεωφορεία σε σπάνιες ΦΩΤΟ

Volvo με αμάξωμα Μπουχάγιερ, 32 θέσεων, ήταν το 3 του ΚΤΕΛ Τρικάλων

Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Τρικάλων, όπως και τα υπόλοιπα της χώρας, ιδρύθηκε το 1952 (ως 17ο ΚΤΕΛ) σύμφωνα με αυτά που προέβλεπε ο τότε νόμος 2119 για τις συγκοινωνίες.
Το ΚΤΕΛ Τρικάλων προήλθε από την συνένωση 67 ιδιοκτητών, που έως τότε εκτελούσαν μεμονωμένες διαδρομές ο καθ’ ένας.
Η διάσημη "Σοράγια", ένα θαυμάσιο Mercedes O302S3, το 34 του ΚΤΕΛ Τρικάλων
Τα διάσπαρτα πολλά πρακτορεία, ένα για κάθε περιοχή του νομού, συγκεντρώθηκαν και ενώθηκαν σε ένα πρακτορείο.
Τα πρώτα λεωφορεία ήταν κυρίως MERCEDES, FORD, JAMΕS, LΕΥLAND, AUSTIN, BEDFORD, 24 και 32 θέσεων.
Το 1959 κατασκευάσθηκε ο Σταθμός Λεωφορείων στο κέντρο της πόλης επί της οδού Όθωνος, όπου λειτούργησε ως το 2008.
Κάποτε ήταν Mercedes "γουρούνα" αμάξωμα Ηλιόπουλου έως ότου τράκαρε κι άλλαξε "μούρη". Μετά το φώναζαν "τσιμεντόλιθο"...
Με την προσθήκη λεωφορείων άγονων έως τότε γραμμών ο στόλος του έφτασε τα 103 υπεραστικά λεωφορεία.
Πέρασε από τότε μισός αιώνας!
Το 2003 μετατράπηκε από Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Τρικάλων σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΚΤΕΛ Τρικάλων Ανώνυμη Μεταφορική, Τουριστική και Εμπορική Εταιρεία. 

Πηγή: Η εφημερίδα του Βαλτινού


05/04/13

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1983: «Δεινόσαυρος» Volvo B10M Σαρακάκη γοητεύει...


Στις αρχές Φεβρουαρίου 2006 ανακοινώθηκε η ίδρυση της νυκτερινής γραμμής «500 / Πειραιάς – Κηφισιά», που συνδέει την πλατεία Καραϊσκάκη μέχρι την πλατεία Πλατάνου. Πολλοί σχολιάζουν ότι αυτή η γραμμή "μακαρόνι" ήταν μια επιφώτιση της στιγμής. Η αλήθεια δεν είναι αυτή.
Αυτή η γραμμή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επανίδρυση της παλαιάς γραμμής «27 / Πειραιεύς – Κηφισιά», η οποία σχεδιάστηκε στη δεκαετία του ’50 και εξυπηρετήθηκε αρχικά από οχήματα του 1ου ΚΤΕΛ και εν συνεχεία από το 5ου.
Όταν ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ αυτή η γραμμή,  ο οδηγός του 5/54 κ. Νικόλας Σφακιανός προσέφερε στο περιοδικό "Car&Truck" φωτογραφία από τη δεκαετία του '70 στο διάλειμμα κάποια βάρδιας. Ήταν με τον εισπράκτορα και τον σταθμάρχη μπροστά στο Scania Vabis με αμάξωμα Ταγκαλάκη του 5ου ΚΤΕΛ που δούλευε.
Ντοκουμέντο πριν από 30 χρόνια
Μετά την απόσυρση των λεωφορείων που ανήκαν στα ΚΤΕΛ των Αθηνών, η ΕΑΣ δρομολόγησε στη γραμμή αυτή τα υπερσύγχρονα για εκείνη την εποχή αρθρωτά Volvo B10M Σαρακάκης, "Δεινόσαυρος".
Τα 18μετρα λεωφορεία εκτελούσαν το δρομολόγιο "517 / Πειραιάς - Κηφισιά", όπως φαίνεται στη φωτογραφία αρχείου που τραβήχθηκε τον Απρίλιο του 1983, ακριβώς τριάντα χρόνια πριν στην πλατεία Πλατάνου.
Απολαύστε τη...

02/04/13

"Γιουρούσι" επιβατών σε Vanhool, στην Εθνική Άμυνα

Στιγμιότυπο από τις αφετηρίες της "Εθνικής Άμυνας" με Vanhool, Neoplan και MB O405 GN.
Επί τρεις ημέρες μετέφερε η ΕΘΕΛ επιβάτες στις εγκαταστάσεις του νέου αερολιμένα "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα, κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, τον Μάρτιο του 2001. 

Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΕΘΕΛ, ο σημερινός δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κ. Κόκκορης, είχε αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη και την εκτέλεση αυτού του σχεδίου μεταφοράς και ξενάγησης πολιτών στο νέο αεροδρόμιο της Αττικής. Το μεγαλύτερο μεταφορικό φόρτο επωμίστηκαν τότε τα αμαξοστάσια του Βοτανικού και του Ελληνικού. 

Χαρακτηριστική ήταν η συμβολή του τότε αμαξοστασιάρχη Βοτανικού κ. Κ. Κόντη, ο οποίος διέθεσε όσα Vanhool και Neoplan βρίσκονταν στην καλύτερη κατάσταση. Μια εβδομάδα πριν από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, τα συνεργεία στο Α/Σ Βοτανικού λειτουργούσαν νυχθημερόν για να βρίσκονται τα οχήματα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κινητοποιήθηκε και η ΠΕΒ στον Ρέντη ώστε τα σαλόνια σε ορισμένα λεωφορεία να μην έχουν το παραμικρό ψεγάδι. 

Απ' αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση δημοσιεύουμε σήμερα φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στις 22 Μαρτίου 2001 στην εφημερίδα "ΑΘΗΝΑΪΚΗ". Δείχνει τη λαοθάλασσα που συγκεντρώθηκε στις αφετηρίες της Εθνικής Άμυνας για να επιβιβαστεί σε Vanhool, Neoplan και σε αρθρωτά Mercedes Benz O405 GN προκειμένου να δει τις εγκαταστάσεις του νέου αερολιμένα. 

Φαίνεται το όχημα 1/21, το Vanhool ΥΕΜ 4921, το οποίο επιβίβαζε τη στιγμή που βρέθηκε στο σημείο ο φωτορεπόρτερ. Διακρίνεται το λεωφορείο με τον παλιό χρωματισμό, όπως παραλήφθηκε από τον "Σφακιανάκη", όπως και τα "Neoplan" από τον Παπαδάκη... 

Σε άλλες εποχές, οι εισπράκτορες αποκαλούσαν αυτό το φαινόμενο ως... "γιουρούσι"! 






Translate