Ἡ οἰκία Μιαούλη καί τό Volvo Ἠλιόπουλου

Ἕνα στιγμιότυπο τοῦ 1963, σέ ἕνα σημεῖο πού δέν ὑπάρχει πιά...

Αὐτή ἡ νύχτα μένει: Ἡ σκηνή πού ἔγινε viral ἀπό τό κοινό!

Ἡ ἐπεισοδιακὴ ἄφιξη δύο τραγουδιστριῶν ἀπὸ τὴν Ξάνθη στὸ Ἀγρίνιο μὲ τὸ λεωφορεῖο.

Ἑπτά κλίκ πού μᾶς γυρίζουν στή δεκαετία τοῦ '70

Ἀποκλειστικὲς ἀπεικονίσεις ἀπὸ τὸ «The Little Drummer Girl» τοῦ κ. Πὰρκ Τσὰν Γοὺκ γιὰ τὸ BBC.

Τέσσερις θρύλοι στό Decemberfest τῶν Busoldtimers

Μεγαλύτερη ἀπὸ ποτὲ ἡ ἐτήσια συνάντηση τῶν ἱστορικῶν λεωφορείων.

Ἀποκριάτικη συνεστίασις τῷ 1962 εἰς τήν οἰκίαν Βεργῆ

Ἡ φωτογραφία του Κλεισθένους δημοσιεύεται γιὰ πρώτη φορά, 62 ἔτη μετὰ τὴν λῆψιν της.

22/01/14

Ο Θέμης δίνει ζωή σε ασπρόμαυρα λεωφορεία των αθηναϊκών ΚΤΕΛ (PHOTO - VIDEO)



Συνθέσεις του Θέμη Νταλαγιώργου πάνω σε παλιές φωτογραφίες με λεωφορεία του 1ου και του 3ου ΚΤΕΛ



Πάντα ξεχωρίζει με το γούστο και τις συνθέσεις του ο Θέμης Νταλαγιώργος, ένα πρόσωπο που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την καινοτομική έρευνα στην ιστορία των συγκοινωνιών μέσα από το περιοδικό “Car & Truck”. 

Ύστερα από 10 χρόνια φιλίας και κοινής συμπόρευσης στο στόχο για να δημιουργηθεί το Εθνικό Μουσείο Μεταφορών, ο Θέμης προσφέρει στους αναγνώστες του “busoldtimers.blogspot.gr” την καλλιτεχνική του πρόταση με πέντε διαφορετικές ψηφιοποιήσεις εικόνων από παλιούς φωτορεπόρτερ. 

Η πρώτη φωτογραφία προέρχεται από τα εγκαίνια της γραμμής Αθηνών – Κέντρου Χαϊδαρίου το 1960 με το 218 του 3ου ΚΤΕΛ, Volvo Ελευθεριάδη (101 935), στο κέντρο του συγκεντρωμένου πλήθους. 
 
Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει τη στροφή αστικού λεωφορείου υπερμείζονος τύπου Volvo Σαρακάκη του 1ου ΚΤΕΛ από την Πανεπιστημίου προς την Πατησίων. Προέρχεται από φωτορεπορτάζ εφημερίδας, στα τέλη της δεκαετίας του '70...


Το τρίτο ιστορικό στιγμιότυπο δείχνει την οργανωμένη εκδρομή με Mercedes O315 της Βιαμάξ από τους λεωφορειούχους του 3ου ΚΤΕΛ. Μεταξύ άλλων διακρίνονται τα θρυλικά λεωφορεία 3/9, 3/97 και 3/111. Το 3/9 ανήκε στους κληρονόμους των Ευάγγελου Αργυράκη και Κωνσταντίνου Τσουρή, το 3/97 αποτελεί μουσειακό απόκτημα των αδελφών Λαζαρόπουλου και το 3/111 ανήκε στην οικογένεια Αντωνίου από τη Μάνδρα και πωλήθηκε στην οικογένεια Ζαφείρη μετά την απόσυρσή του. 
Το απίθανο Scania Vabis B71 της οικογένειας Αργυράκη, το 3/131, ένα από τα πιο όμορφα αμαξώματα της εποχής που βγήκε από την τέχνη του Ελευθέριου Ελευθεριάδη, στην Παλιά Κοκκινιά. 


17/01/14

Το VOLVO με τον αριθμό 10 στη Σαλαμίνα

Αυτό είναι το ιστορικό Volvo του Μήτσου Σταμπάμπα από το ΚΤΕΛ Σαλαμίνος ή αλλοιώς το ιστορικό 21ον ΚΤΕΛ... 

Τραβήχθηκε το 1983 από Ολλανδό ερευνητή και λάτρη των συγκοινωνιών. Ο μπαρμπά - Μήτσος διακρίνεται πάνω στο τιμόνι που τίμησε επί 40 χρόνια αδιάκοπου κάματου. 

Πολλοί θυμούνται την αγάπη που είχε στο λεωφορείο του, το "10", τον ήχο από τον  κινητήρα του οποίου αφουγκραζόταν όποτε εκτελούσε δρομολόγιο από και προς το Αιάντειο, με τον δεύτερο οδηγό που είχε, τον Στράτο. Καμμιά φορά, μάλιστα, ο μπάρμπα Μήτσος έβγαινε στη 12η στάση για μια βόλτα μέχρι το τέρμα και μετά επέστρεφε  στο σπίτι του.

Άλλες φορές ήξερε ότι ο παλιός εισπράκτοράς του, ο Μανώλης Φαφούτης, ήταν στη "γύρα" για έλεγχο κομίστρου κι έπιανε μαζί του την κουβέντα.

Το 1992, ο Μήτσος έβγαινε στη σύνταξη και συμφώνησε να πωλήσει το λεωφορείο και την άδεια του στον σημερινό πρόεδρο του ΚΤΕΛ Σαλαμίνος Α.Ε. κ. Κώστα Γαβριήλ με την προϋπόθεση ότι θα το δούλευε ως την τελευταία ημέρα της κυκλοφορίας του. Έτσι κι έγινε. 

Όταν αυτό το υπέροχο Volvo αποσύρθηκε στο αμαξοστάσιο του Ζορμπαλά και αντικαταστάθηκε από ένα μεταχειρισμένο Scania με αμάξωμα Δανίας, ο μπαρμπά Μήτσος έβλεπε το "γέρο" του να... ξεκουράζεται και να αργοπεθαίνει.   

Είναι κρίμα που δεν σώσαμε αυτό το εργαλείο που στα τέλη της ζωής του είχε κινητήρα Bussing 260 και πήγαινε με τις μπάντες.

Αυτό το υπέροχο λεωφορείο, το οποίο ήταν αδελφάκι με το εξίσου θαυμάσιο "8", έγινε γραφείο για την πίστα καρτ κοντά στο ξενοδοχείο του Αιαντείου. Σε κάποια στιγμή κάποιοι με "καΐκια" αφαίρεσαν τον κινητήρα του λεωφορείου και τέλος, για 150 ευρώ το έκοψαν επί τόπου με οξυγόνα γύφτοι. 


Τέτοιου τύπου λεωφορεία είχαν κυκλοφορήσει και στην Αθήνα. 

15/01/14

ΤΡΟΜΟΣ μέσα σε υπεραστικό AEC Πετράκη (PHOTO)



ΑΓΝΩΣΤΟ NTOKOYMENTO για το τροχαίο που συγκλόνισε την κοινή γνώμη






Μια φωτογραφία – ντοκουμέντο από τον Οκτώβριο του 1971 αναδημοσιεύει το ιστολόγιό μας με ένα υπεραστικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ευβοίας που έφυγε από το σταθμό των Αθηνών με τελικό προορισμό στα Λουτρά της Αιδηψού.


Για άγνωστο λόγο στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, το λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό το οποίο βρισκόταν στη μεσαία λωρίδα της λεωφόρου Κηφισού και επιχειρούσε προσπέραση. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης είναι εμφανής από τη ζημιά που υπέστη το λεωφορείο μάρκας AEC το οποίο είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από το αμαξοποιείο του Πετράκη στην οδό Πειραιώς, στο Ρουφ.


Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής υπήρξαν τραυματισμοί. Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό δεν βρέθηκαν.

12/01/14

Ένα παιδικό στοίχημα που έγινε… συλλογή!

Η συλλογή λεωφορείων ελληνικής κατασκευής των Χ. και Β. Λαζαρόπουλου και η ανάγκη ίδρυσης του Εθνικού Μουσείου Μεταφορών


Μπροστά σε Volvo Σαρακάκη υπερμείζονος του 3ου ΚΤΕΛ
που δούλεψε στη Χαλκίδα, μετά την απόσυρσή του...



Η διάσωση ιστορικών λεωφορείων ελληνικής κατασκευής από τον Χάρη και τον Βαγγέλη Λαζαρόπουλο άρχισε σαν χόμπυ συναισθηματικής υφής.

Θέλαμε να αγοράσουμε και να ανακατασκευάσουμε ένα παλιό αστικό λεωφορείο Scania Vabis με αμάξωμα που κατασκευάσθηκε από τον Ελευθέριο Ελευθεριάδη τιμής ένεκεν για τη μητέρα μας, τη Διονυσία Αργυράκη - Λαζαροπούλου. Η οικογένεια Αργυράκη διέθετε λεωφορεία στον Πειραιά από τη δεκαετία του ’30.

02/01/14

Η εφημερίδα "Metro Greece" για το Εθνικό Μουσείο Μεταφορών


Μοναδικό Scania Vabis BF 76 υπερμείζονος τύπου μπροστά σε... παραταγμένα Irisbus!


Από την Μάρα Μπέκα

Nα κρατήσουν ζωντανή την ιστορία 50 ετών των αστικών συγκοινωνιών στην Ελλάδα προσπαθούν τα τελευταία χρόνια στελέχη της διοίκησης της ΕΘΕΛ αλλά και σύλλογοι φίλων των αστικών λεωφορείων στην Ελλάδα, αγοράζοντας και ανακατασκευάζοντας παλιά οχήματα.

Επιθυμία τους,  η δημιουργία ενός Εθνικού Μουσείου Μεταφορών προκειμένου να διασωθούν ιστορικά λεωφορεία από το 1957 ως σήμερα και μαζί οι απίστευτες ιστορίες της τότε εποχής που «κουβαλούν» και διηγούνται οι παλιοί εργαζόμενοι.





Translate