13/11/14

BOG - ΠΡΟΤΑΣΗ: Στο λεωφορείο του κρυφού πόθου!

Bus Oldtimers Greece προτείνουν:
«Λεωφορείο ο πόθος», στο θέατρο Άνεσις


Με τους ήρωες του να συγκινούν βαθύτατα και να ωθούν την ευαισθησία να αυξηθεί, ώστε το βλέμμα να αναζητεί το σκοτάδι, για να αναγνωρίσει καλύτερα τα πράγματα, το αριστουργηματικό έργο - θρύλος του Τένεσι Ουίλιαμς, «Λεωφορείο ο πόθος», παρουσιάζεται στο θέατρο Άνεσις, από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου.

Ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του παγκόσμιου δραματολογίου και ένα από τα κορυφαία έργα του συγγραφέα ανεβαίνει σε σκηνοθεσία ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες θεάτρου στην Ευρώπη, του Γεωργιανού Λεβάν Τσουλάτζε, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ τη μουσική σύνθεση της παράστασης έχει αναλάβει ο Θάνος Μικρούτσικος.


Απέναντι στους εσαεί και απανταχού συνενόχους
Το αξεπέραστο έργο του Ουίλιαμς (με τις τραγικές εμπειρίες της ζωής του, τσακωμοί στο σπίτι, αδελφή με λοβοτομή, μέθη και τζόγος) βρίσκει, μέσα από τη γεμάτη ενοχές ηρωίδα του, Μπλανς, και τον κοινωνικά «απόκληρο» Στάνλεϊ, οικείες αναφορές στη σύγχρονη δυτική κοινωνία. 

Η συγκάλυψη χυδαίων «δολοφονιών» ανυπεράσπιστων ανθρώπων ποτέ δεν έλειψαν από τούτο τον κόσμο. Ο Ουίλιαμς το γνωρίζει και το τρίβει στη μούρη των εσαεί και απανταχού συνενόχων, προσβάλλοντας ευθέως συνειδήσεις που σιώπησαν, όταν έπρεπε να φωνάξουν υπέρ του αδυνάτου.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 3 Δεκεμβρίου του 1947, στο θέατρο Έθελ Μπάρυμορ της Νέας Υόρκης. Το 1949, παρουσιάστηκε στην Αθήνα, από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο. 

Το 1951, ο Ελία Καζάν το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας έναν κινηματογραφικό θρύλο, με τον Μάρλον Μπράντο στον ρόλο του Στάνλεϊ και τη Βίβιαν Λη, η οποία κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Μπλανς.


Ώριμη ηλικιακά, μα όχι συναισθηματικά
Η Μπλανς Ντυμπουά, μια υπερευαίσθητη ώριμη ηλικιακά - και διόλου συναισθηματικά - γυναίκα, φτάνει εξαντλημένη και πάμπτωχη στην πόρτα της μικρότερης αδελφής της, Στέλλα, και του συζύγου της, Στάνλεϊ Κοβάλσκι. 

Η Μπλανς εγκαθίσταται σχεδόν απρόσκλητη στο ολίγων τετραγωνικών φτωχικό σπίτι του ζευγαριού και επιμένει να ζει, νοσταλγώντας περασμένα «μεγαλεία». Δημιουργεί με τη φαντασία της έναν διαφορετικό κόσμο και ζει με τις αναμνήσεις της. 

Η κόντρα της με τον πουριτανό και σκληροτράχηλο οικονομικό μετανάστη από την Πολωνία, Στάνλεϊ, ο οποίος δεν αντέχει τις ονειροπολήσεις της, κρύβει έναν απαγορευμένο και έντονο ερωτισμό, που, αναπόφευκτα, βγαίνει στην επιφάνεια.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, σκηνοθεσία: Λεβάν Τσουλάτζε, μουσική: Θάνος Μικρούτσικος, σκηνικά - κουστούμια: Σταύρος Λίτινας, εικαστική επιμέλεια: Αλίνα Αναστασιάδη, φωτογραφία: Μελίνα Δόσιου
Παίζουν: Κατερίνα Λέχου, Τάσος Ιορδανίδης, Δημήτρης Καπετανάκος, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Δημήτρης Διακοσάββας, Μαριάνθη Φωτάκη, Αντώνης Βαρθαλίτης.


Πληροφορίες
  • Θέατρο Άνεσις: Κηφισίας 14 - Αμπελόκηποι, τηλ.: 210.748.88.81 και 210.748.88.82. 
  • Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με διάλειμμα. 
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19:30, Πέμπτη: 20:00, Παρασκευή και Σάββατο: 21:00.
  • Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 19 ευρώ, μειωμένο: 14 ευρώ.
Με πληροφορίες από τη "Ναυτεμπορική"

Η συμμετοχή μας στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Μαρμαρινό για την παράσταση "Ηρακλής Μαινόμενος" του Ευριπίδη.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





Translate