16/11/14

Τα AEC Routemaster και οι τέχνες!




Κάθε λάτρης που τιμά τα παλιά λεωφορεία και αγαπά τη συγκοινωνία, πιθανώς να έχει παρακολουθήσει αρκετές φορές μία ξεκαρδιστική βρετανική κωμωδία που ονομάζεται “On the Buses”. 
Θέμα αυτής της ταινίας είναι οι περιπέτειες οδηγών και εισπρακτόρων που εργάζονται στις λονδρέζικες συγκοινωνίες, ύστερα από την έναρξη προσλήψεων ωραίων υπάρξεων…


Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτού του φιλμ δεν είναι οι ηθοποιοί, αλλά τα θρυλικά AEC Routemaster καθώς και AEC Regent III (με αμαξώματα Weymann) που κατασκευάσθηκαν από το 1949 ως το 1953. 

Η ταινία αυτή δεν είναι η μόνη που έχει λονδρέζικα λεωφορεία. Το ντουέτο των Μάικλ Φλάντερς και Ντόναλντ Σουάν, οι οποίοι έγραφαν κωμικά τραγούδια τη δεκαετία του 1960, ονόμασε τα λεωφορεία αυτά «άρχοντες των δρόμων». Κωμικοί όπως ο Μπέννυ Χίλλ και Ρόαν Άτκινσον έχουν γυρίσει επεισόδια σε αμαξοστάσια ή μέσα σε λεωφορεία. 


Στον εκδοτικό τομέα, θα μπορούσε να δει κανείς δεκάδες βιβλία για τα αγγλικά λεωφορεία. Το πιο πρόσφατο είναι αυτό που έγραψε ο Τρέιβις Έλμποροου υπό τον τίτλο «Τα λεωφορεία που αγαπήσαμε» και αναφέρεται στην ιστορία των RΜ.

Το BBC έγραψε πως τα παλιά κόκκινα λεωφορεία του Λονδίνου θεωρείται τόσο χαρακτηριστικό βρετανικό προϊόν, όσο και το ψάρι με τις τηγανητές πατάτες.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





Translate