Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Τα AEC Routemaster και οι τέχνες!
Κάθε λάτρης που τιμά τα παλιά λεωφορεία και αγαπά τη συγκοινωνία, πιθανώς να έχει παρακολουθήσει αρκετές φορές μία ξεκαρδιστική βρετανική κωμωδία που ονομάζεται “On the Buses”. 
Θέμα αυτής της ταινίας είναι οι περιπέτειες οδηγών και εισπρακτόρων που εργάζονται στις λονδρέζικες συγκοινωνίες, ύστερα από την έναρξη προσλήψεων ωραίων υπάρξεων…


Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτού του φιλμ δεν είναι οι ηθοποιοί, αλλά τα θρυλικά AEC Routemaster καθώς και AEC Regent III (με αμαξώματα Weymann) που κατασκευάσθηκαν από το 1949 ως το 1953. 

Η ταινία αυτή δεν είναι η μόνη που έχει λονδρέζικα λεωφορεία. Το ντουέτο των Μάικλ Φλάντερς και Ντόναλντ Σουάν, οι οποίοι έγραφαν κωμικά τραγούδια τη δεκαετία του 1960, ονόμασε τα λεωφορεία αυτά «άρχοντες των δρόμων». Κωμικοί όπως ο Μπέννυ Χίλλ και Ρόαν Άτκινσον έχουν γυρίσει επεισόδια σε αμαξοστάσια ή μέσα σε λεωφορεία. 


Στον εκδοτικό τομέα, θα μπορούσε να δει κανείς δεκάδες βιβλία για τα αγγλικά λεωφορεία. Το πιο πρόσφατο είναι αυτό που έγραψε ο Τρέιβις Έλμποροου υπό τον τίτλο «Τα λεωφορεία που αγαπήσαμε» και αναφέρεται στην ιστορία των RΜ.

Το BBC έγραψε πως τα παλιά κόκκινα λεωφορεία του Λονδίνου θεωρείται τόσο χαρακτηριστικό βρετανικό προϊόν, όσο και το ψάρι με τις τηγανητές πατάτες.

Translate

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το ιστολόγιο αναφέρεται στα παλιά αστικά και υπεραστικά λεωφορεία που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιωτική συλλογή των αδελφών Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλου, καθώς και του «Συλλόγου Μελέτης της Ιστορίας των Συγκοινωνιών» με παλιά λεωφορεία, το αμάξωμα των οποίων κατασκευάστηκε από ελληνικά εργοστάσια.

This blogspot shows the old urban and long distance buses that circulated in Greece. Gives particular accent in the private collection of Lazaropoulos brothers, as well as “Association of Study of History of Transport” with old buses, the car body of which was manufactured by Greek factories.


Dieses blogspot zeigt die alten städtischen und Langstreckenbusse, die in Griechenland verkehrten. Gibt bestimmten Akzent in der Privatsammlung der Lazaropoulos Brüder, sowie „Verbindung der Studie der Geschichte des Transportes“ mit alten Bussen, dessen Autokörper durch griechische Fabriken hergestellt wurde.