05/03/12

De Lijn: Τρία πανέξυπνα σποτ (video)

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας πήγα με την προκατάληψη ότι θα δω μια βιομηχανική πόλη, ριπαρή και γκρίζα. Κάθε άλλο! Το Γκέτεμποργκ είναι μια πόλη, όπως θα ήθελα να είναι ο Πειραιάς.

Έχει τεράστιες ναυπηγοεπισκευαστικές υποδομές, εργοστάσια (αν και  όπου γυρίσεις το βλέμμα σου πρωταγωνιστεί η Volvo), πράσινο, απίθανο δίκτυο τροχιοδρόμων (τραμ) και ίσως το καλύτερο πλέγμα ποδηλατοδρόμων που έχω δει στα (αρκετά) ταξίδια που έτυχε να κάμω λόγω δουλειάς στην Ευρώπη.

Ένα απόγευμα (από εκείνα τα τελευταία ανοιξιάτικα που σκοτεινιάζει κατά τις τρεις το ξημέρωμα) πήγα μια βόλτα μέσα στην πόλη. Εκεί πρωτοείδα κόσμο να καπνίζει αυστηρά έξω από κλειστούς χώρους. Σ' ένα εμπορικό κέντρο, οι καπνιστές πήγαιναν σε ειδική γωνία κοντά στο πεζοδρόμιο και απαγορευόταν να καπνίσουν ακόμα και κάτω από τη σκιά ενός παραπετάσματος!

Μου έκανε εντύπωση με πόση τάξη και πόση πειθαρχία έχουν οικοδομήσει την εθνική ευτυχία (ή και δυστυχία για όσους δεν αντέχουν τόση τελειότητα) οι Σουηδοί. Καμαρώνουν όταν σου λένε πως έχουν το καλύτερο κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη διότι οι πολιτικοί άρχοντες είναι δίπλα στους πολίτες. Ένοιωσα έκπληξη όταν έμαθα ότι ο βασιλιάς πήγε στα ναυπηγεία και πήρε πρωϊνό μαζί με τους εργαζομένους και πληροφορήθηκε τα αιτήματά τους. Ούτε ντουντούκες, ούτε μαγκιά -κλανιά!

Τα ασπρογάλαζα Volvo του Γκέτεμποργκ είναι συνεχώς γεμάτα με επιβάτες. Κι όχι όπως στην Ελλάδα που ισχύει ο κανόνας των τριών "Μ" (Μαθητές - Μετανάστες - Μισά). Όλοι παίρνουν το λεωφορείο για να έχουν δουλειά όσοι εργάζονται στις συγκοινωνίες, για να δικαιολογείται η φορολόγησή τους από το κράτος, για να προστατευθεί το περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση των Ιδιωτικής Χρήσεως αυτοκινήτων.

Όλα αυτά θυμήθηκα και τα μοιράζομαι μαζί σας χάρη σε μια σειρά τριών καταπληκτικών διαφημιστικών βίντεο που είδα από τη βελγική εταιρεία  "De Lijn". Είναι η εταιρεία αστικών και ημιαστικών συγκοινωνιών που μεταφέρει τους Βέλγους.

Είναι δημόσια κι ο στόλος της διαθέτει 3.650 λεωφορεία και 359 τροχιοδρομικές μονάδες (τραμ). Η κυβέρνηση της μικρής χώρας του Βορρά έψαξε τρόπους να πείσει τους πολίτες της να αφήσουν στο σπίτι τα αυτοκίνητα και να μετακινηθούν με τα συγκεκριμένα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα τρία αυτά σποτάκια υπήρξαν η ναυαρχίδα της δημόσιας πειθούς. Ας τα απολαύσουμε και ας εκτιμήσουμε επιτέλους την αξία των συγκοινωνιών:


Εννοείται ότι αναμένουμε τα σχόλιά σας...

9 σχόλια :

 1. Αν τους μοιάζαμε τουλάχιστον λίγο (ή για λίγο) δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ στη σημερινή κατάσταση...
  Τα βιντεάκια; Εξαιρετικά!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε ευχαριστώ!!!

  Κανόνισε να μιλήσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν θέλει κόπο, τροπο θέλει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν θέλει κόπο, θέλει τροπο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αντρίκο περιμένω νεώτερα στοιχεία για κομμάτι σχετικά με τα Ο302 που έχουν σωθεί στην Κέρκυρα.

   Διαγραφή
 5. Τρέχω απίστευτα! Θα προσπαθήσω να σε πάρω να τα πούμε το Σαββατοκύριακο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημέρα και καλή εβδομάδα στον καλό φίλο Ανδρέα Αλέγρη από το Αίγιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Φίλε Χάρη να σε διορθώσω όχι από το Αίγιο αλλά από την μακρινή Κέρκυρα. Σε παρακολουθώ πάντα ανελλιπώς και θαυμάζω την επιμονή και το ζήλος σου για τα παλιά λεωφορεία. Μπράβο συνέχισε έτσι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν σου πω ότι τώρα είδα το λάθος.
   Στην αρχή είδα Ανδρέας κι επειδή μιλούσα με τον Τσιγκρή από το Αίγιο πήγα με κεκτημένη ταχύτητα... :-)
   Συγγνώμη για την παραδρομή.

   Διαγραφή

Translate