27/08/15

Κώστας Κουλούρης: Πώς η Ελλάδα του 1960 αναβιώνει στην Κέρκυρα

Κορυφώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα
στο διήμερο 29 και 30 Αυγούστου 2015


Με τον γνήσιο ελληνικό πολιτισμό, με ήθη και έθιμα που θα μας φέρουν πιο κοντά, απαντάμε στην απαισιοδοξία μέτρων και μνημονίων αυτό το σαββατοκύριακο, 29 και 30 Αυγούστου, στην Κέρκυρα και στη Λευκίμμη. Ελάτε να ζήσουμε την Ελλάδα του χθες, για να ονειρευτούμε την Ελλάδα που οραματιζόμαστε για αύριο. 


Ένα πολύβουο μελίσσι ανθρώπων εργάζεται από το πρωί ως το βράδυ τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να προετοιμαστεί ένα πολιτιστικό διήμερο που θα αναδείξει μια Ελλάδα, όχι τόσο μακρινή, αλλά τόσο αγαπημένη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον συγγραφέα κ. Κώστα Κουλούρη, ο οποίος θέλει να αναβιώσει επτανησιακά έθιμα, εορτές και συνήθειες του λαού μας που έχουν ρίζες στα βυζαντινά και στα αρχαία χρόνια. 

«Στόχος μας είναι να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και την απαισιοδοξία της εποχής. Αναβιώνουμε στην Κέρκυρα την υπερήφανη Ελλάδα της δεκαετίας του ’60 για να πάρουμε παραδείγματα και θάρρος», σχολιάζει ο κ. Κουλούρης, ο οποίος εργάζεται πυρετωδώς και υπόσχεται ευχάριστες εκπλήξεις.



Από την πόλη της Κέρκυρας μέχρι τη Λευκίμμη θα ανακαλύψουμε αυτό το σαββατοκύριακο, 29 και 30 Αυγούστου, πώς προετοιμαζόταν ο λαός μας για τον χειμώνα με χαμόγελο, τραγούδι και δουλειά κατά τον τρύγο, τη συλλογή αλατιού από τις αλυκές, την προετοιμασία της γης για τη νέα σπορά, το ταξίδι από τα χωριά στην πόλη του νησιού για τις απαραίτητες προμήθειες. 

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι ηθοποιοί και οι τεχνικοί του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού, οι ομάδες χορού, συλλέκτες Παλαιών Ελληνικών Λεωφορείων αλλά και δημοσιογράφοι με φωτογραφικό αρχείο παλαιών εφημερίδων που θα μας παρουσιάσουν ανέκδοτα στιγμιότυπα.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή φυσικά θα είναι και το ΚΤΕΛ Κέρκυρας Α.Ε. το οποίο θα αναβιώσει ένα ιστορικό δρομολόγιο και αναμένεται να αποτελέσει την κορυφαία τουριστική ατραξιόν της χρονιάς. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Το σούρουπο του Σαββάτου 29 Αυγούστου 2015 θα δώσουμε ραντεβού στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας. Την ημέρα που τιμάται η αποτομή της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου θα θυμηθούμε πώς άρχιζαν οι προετοιμασίες για την «Κλειδοχρονιά», το τέλος της χρονιάς όπως θεωρείτο για πολλούς η εκπνοή του Αυγούστου και η αρχή μιας νέας από την 1η Σεπτεμβρίου. 

Με μια ανοικτή εκδήλωση σε φυσικό τοπίο θα γίνουμε μέρος ενός σκηνικού από τα παλιά. Ηθοποιοί που θα είναι ντυμένοι με ενδύματα, με βαλίτσες της εποχής, κοφίνια, νταμιτζάνες κι άλλες αποσκευές εκείνης της εποχής θα έρθουν για να επιβιβαστούν σε ένα Παλιό Ελληνικό Λεωφορείο του 1962. 

Εκεί θα δούμε τι εννοούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής, διαφορετικής καταγωγής, μόρφωσης και κοινωνικής τάξης, όταν έλεγαν την παροιμία: «Επάτησεν ο Αύγουστος η άκρη του χειμώνα, παύει ο φτωχός το δειλινό κι ο άρχοντας τον ύπνο».



Το ταξίδι στο χρόνο θα κορυφωθεί την Κυριακή 30 Αυγούστου 2015 με επίκεντρο τη Λευκίμμη. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν με την εκτέλεση ενός ιστορικού δρομολογίου με οδηγό, εισπράκτορα, επιβάτες σε στυλ ρετρό που θα αναχωρήσουν από το σταθμό των λεωφορείων με την παλαιά αναγγελία του σταθμάρχη για τη γραμμή: «Κέρκυρα – Λευκίμμη». 

Ένα ανακατασκευασμένο Παλιό Ελληνικό Λεωφορείο θα κάνει ένα ιδιαίτερο δρομολόγιο με σκετς, γέλια και τραγούδια, όπως πραγματοποιούνταν τότε από το ΚΤΕΛ. Το λεωφορείο θα περάσει από τις Μπενίτσες και τα Μωραΐτικα μέχρι να φθάσει στον τελικό προορισμό του, στη Λευκίμμη. 

Στον τελικό προορισμό του λεωφορείου, θα γνωρίσουμε την καθημερινότητα εκείνης της εποχής, με αφηγήσεις, τραγούδια και συνήθειες για το αλώνισμα, τον τρύγο, το μάζεμα των καρπών, την προετοιμασία του τρύγου, την αγάπη και τον έρωτα. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους. 


Σας περιμένουμε κοντά μας για κρασάκι, αναψυκτικά, παραδοσιακά προϊόντα και μία εκδήλωση που θα θυμάστε για καιρό! 

Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν οι αδελφοί Χ. & Β. Λαζαρόπουλος με τα Παλιά Ελληνικά Λεωφορεία της συλλογής τους, η Ε.Ο.Ο.Ε., το ιστολόγιο busoldtimers.blogspot.com, η εταιρεία προβολής LAEGE Digital. Και οι συλλέκτες Α. Αλέγρης, Α. Λαυράνος, Α. Κυριαζής, Δ. Σκαπετζάκης, Π. Ρούμπος.

Διαβάστε ακόμα: 





Translate