07/05/15

Πώς θα άλλαξει το μέλλον της οδήγησης (VIDEO)


Η εταιρεία κατασκευής φορτηγός Freightliner πήρε πρόσφατα την άδεια να δοκιμάσει στην Πολιτεία της Νεβάδα το πρώτο αυτοματοποιημένο φορτηγό. 


Ένα τέτοιου είδους όχημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να κατευθύνεται μόνο του και ο οδηγός θα παίρνει το τιμόνι μόνο εντός των κατοικημένων περιοχών. 

Το φορτηγό θα είναι σε θέση να κινείται στην σωστή λωρίδα και να αποφεύγει τα διερχόμενα αυτοκίνητα μέσω ραντάρ, ενώ την ίδια ώρα η Mercendes Benz δοκιμάζει τα πρώτα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το φορτηγό που κινείται μόνο του θα συμβάλει έτσι ώστε οι οδηγοί να είναι πιο ξεκούραστοι. Επίσης, θα χρησιμοποιούνται λιγότερα καύσιμα, καθώς τα φορτηγά, επικοινωνώντας μεταξύ τους ηλεκτρονικά, θα σχηματίζουν διμοιρίες και το πρώτο σε σειρά θα δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας ενάντια στον αέρα.

Όπως είναι αναμενόμενο, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν κάποιες αναστολές σε σχέση με αυτή τη νέα πρόταση. 

Ο Scott Grenerth από τον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Οδηγών Φορτηγών στις ΗΠΑ, δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα να οδηγήσει έναν «γίγαντα» γεμάτο ραντάρ και κάμερες. 

Τα φορτηγά είναι μεγάλα οχήματα και είναι σημαντικό να υπάρχει σωστός υπολογισμός του τι έπεται να συμβεί, γεγονός που, κατά τον ίδιο, είναι δύσκολο να γίνει μέσω ενός υπολογιστή.

Μέχρι στιγμής τα αυτοματοποιημένα οχήματα θα πρέπει να εγκριθούν από νομικής άποψης τα επόμενα χρόνια, ενώ μένει να γίνει ξεκάθαρο ποιος θα είναι υπεύθυνος σε περίπτωση ατυχήματος. 

Η νομοθεσία σε κάποιες Πολιτείες της Αμερικής ίσως να μπουν εμπόδιο στην ευρεία χρήση τους, καθώς σε κάποιες περιοχές απαγορεύεται ρητά το να απομακρύνει ο οδηγός τα χέρια του από το τιμόνι.

Δες το βίντεο εδώ:





Πηγή: CNN

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





Translate