18/05/15

Οι χορευτές της "Δωδώνης" ταξίδεψαν και τραγούδησαν στο ελληνικό σινεμά

Μια πρωτότυπη πολιτιστική εκδήλωση
προς τιμήν του παλιού ελληνικού κινηματογράφου
 


Τις εντυπώσεις κέρδισε η πρωτοβουλία της σχολής χορού «Δωδώνη» να πραγματοποιήσει μια πρωτότυπη, διαδραστική πολιτιστική εκδήλωση εν κινήσει με τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου μέσα σε ένα μουσειακό λεωφορείο της δεκαετίας του ’60, το οποίο ταξίδευσε από τον Πειραιά στη Θήβα και στη Λιβαδειά. 


Η εκδήλωση με το όνομα «Ταξιδιώτες στον χρόνο… σαν παλιό σινεμά» έγινε σε συντονισμό και με τη στενή συνεργασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οχημάτων Εποχής (ΕΟΟΕ), καθώς και των αδελφών Χ. & Β. Λαζαρόπουλου, οι οποίοι διέθεσαν ένα μοναδικό κομμάτι από τη συλλογή Παλαιών Ελληνικών Λεωφορείων που διαθέτουν. 

Στην πρωτοβουλία της «Δωδώνης» και του Γιώργου Γκολέμη, ανταποκρίθηκαν δεκάδες μέλη της, τα οποία ήθελαν να επιβιβαστούν στο ιστορικό λεωφορείο του 1962, με το οποίο Αλίκη Βουγιουκλάκη «απέδρασε» με τον αγαπημένο της Δημήτρη Παπαμιχαήλ για χάρη του σεναρίου της ταινίας «Αρχόντισσα και Αλήτης». Πολλοί όμως έμειναν εκτός λεωφορείου διότι δεν… χωρούσαν όλοι. 


Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι ταξιδιώτες θυμήθηκαν μουσικοχορευτικά θεατρικά δρώμενα του «Πίπη» και του «Λευτέρη», των πρωταγωνιστών της ταινίας, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία, τραγούδια αλλά και τα παραλειπόμενα αγαπημένων ελληνικών ταινιών. 


Στη Λιβαδειά έγινε επίδειξη ελληνικών και ξένων χορών σε τραγούδια που παρουσιάστηκαν από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου σε ένα καλαίσθητο κέντρο της πόλης ενώ στη διαδρομή από τη Λιβαδειά προς τον Πειραιά, οι συμμετέχοντες στην πολιτιστική αυτή εξόρμηση τραγούδησαν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κινηματογραφικά τραγούδια. 








Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν ρετρό γύρο του λεωφορείου στον Πειραιά, την χιλιοτραγουδισμένη πόλη της Ελλάδας, γεγονός που υποδέχθηκαν με ιδιαίτερα θερμή οι διερχόμενοι. 



Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Γιώργος Γκολέμης δήλωσε: «Η “Δωδώνη” πρέσβειρα στην ενδοχώρα και στο εξωτερικό όλων των τομέων της πλούσιας και μακραίωνης παράδοσής μας, ενώνει με πρωτότυπο τρόπο, το χορό, τη μουσική, το τραγούδι και το θέατρο. Παρελθόν και παρόν συνυπάρχουν αρμονικά σε όλες μας τις δραστηριότητες και μας βοηθούν να δημιουργήσουμε τις μελλοντικές μας δράσεις».

Για την επιτυχία της διοργάνωσης, ο πρόεδρος της ΕΟΟΕ κ. Αντώνης Θεοχάρης επισήμανε: «Η Ελληνική Ομοσπονδία Οχημάτων Εποχής και τα μέλη της έχουν αποκλειστικό σκοπό των δράσεών τους την προώθηση ευγενών πολιτιστικών δράσεων που προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία, όπως είναι αυτή του κινηματογράφου, της ελληνικής βιομηχανίας αμαξωμάτων αλλά και της αυτοκίνησης ευρύτερα». 

Ο δημοσιογράφος κ. Χάρης Λαζαρόπουλος, ο οποίος διατηρεί μαζί με τον αδελφό του Βαγγέλη μια συλλογή με μερικά από τα χαρακτηριστικότερα λεωφορεία ελληνικής κατασκευής από τη δεκαετία του ’50 ως και μεταγενέστερα, υπογράμμισε:

«Με τη συμμετοχή μας και την υποστήριξή μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στέλνουμε ένα μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο από τον Πειραιά που αγαπάμε.
Θέλουμε να γίνει το Εθνικό Μουσείο Μεταφορών στο παλιό εργοστάσιο του ΟΣΕ στην Παλιά Κοκκινιά όπου εκεί θα μπορούσε να βρει στέγη και να εκτεθεί μια από τις χρυσές σελίδες της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας, χάρη στην οποία ανασυγκροτήθηκε η Ελλάδα μετά το χάος που άφησαν φεύγοντας οι κατακτητές το 1944.
Αυτό το μήνυμα είναι επίκαιρο σήμερα που διεκδικούμε την ελπίδα και την ανασυγκρότηση της Πατρίδας».  

Για τις ανάγκες της εκδήλωση χρησιμοποιήθηκε το ιστορικό Mercedes Benz R495 Βιαμάξ του 1962. 

Διαβάστε ακόμη: 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





Translate