20/07/12

Βίντεο με Mercedes Ο317 σε διαδρομή

 Προαναγγελία δημοσίευσης

Τα θρυλικά Mercedes O317 αποτελούν μοντέλα αστικών λεωφορείων που άφησαν ιστορία όχι μόνο στους ελληνικούς δρόμους χάρη στην επιτυχημένη δουλειά που έγινε από τη Βιαμάξ αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτός ο τύπος αστικού λεωφορείο, ο Ο 317, που άρχισε να παράγεται στη Γερμανία από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό δείγμα λεωφορείου μεγάλων αποστάσεων με ιδιαίτερη ισχύ και αποτελεσματικότητα.
Τα λεωφορεία υπερμείζονος τύπου κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα μετά το 1964 με απόφαση του τότε υπουργού Συγκοινωνιών κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με πρόσθετες άδειες που δόθηκαν τότε στα Κοινά Ταμεία Εισπράξεως Λεωφορείων (ΚΤΕΛ) των Αθηνών και στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).
Εκείνη την εποχή ενισχύθηκε επίσης το δυναμικό των οχημάτων στα έξι αστικά ΚΤΕΛ των Αθηνών με λεωφορεία που μεταφέρθηκαν από την επαρχία και ειδικά από την Κρήτη γι' αυτό και πολλοί αποκαλούσαν αυτά τα λεωφορεία "μητσοτακικά" ή "κρητικά". Στην ιστορία πάντως έμειναν ως "κατοστάρια" διότι μετέφεραν 28 καθήμενους και 72 ορθίους επιβάτες.
Δείτε το βίντεο από τους Γερμανούς φίλους των παλιών λεωφορείων σε διαδρομή – έκπληξη.
Στην Ελλάδα, έχει διασωθεί ένα Μercedes Benz O317 (Omnibus) με αμάξωμα της Βιαμάξ. Είναι το πρώην 293 του 4ου ΚΤΕΛ, το οποίο βρίσκεται υπό επισκευή αμαξώματος (σ.σ. όπως φαίνεται παραπάνω) ενώ έχουν ανακατασκευαστεί  ο κινητήρας και τα συστήματα μεταδόσεως κινήσεως.
Απολαύστε το βίντεο και ετοιμαστείτε για αναλυτικό αφιέρωμα σε λίγο καιρό...
Χ.Κ.Λ.

Φυσικά και αναμένουμε τα σχόλιά σας...

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





Translate