26/06/14

ΑΘΗΝΑΙ 1971: Γιατί είναι κρεμασμένος από το τρόλεϊ; (ΦΩΤΟ - VIDEO)

Αιφνιδιάζει η εικόνα με την ακροβατική στάση του άνδρα, που κυριολεκτικά κρέμεται από το όχημα, ενώ αυτό κινείται.

Ταυτόχρονα, η φωτογραφική ματιά συγκινεί, διότι παρουσιάζει μια διαφορετική Αθήνα, αυτή της δεκαετίας του ΄70 και φυσικά πολλά παλιά ηλεκτροκίνητα και δηζελοκίνητα λεωφορεία των ΗΛΠΑΠ και του τότε ΕΚΤΕΛ. 

Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί, ότι συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς γέμιζαν ασφυκτικά και οι τελευταίοι επιβάτες σκαρφάλωναν ριψοκίνδυνα στην πόρτα για να μπουν μέσα, έστω και την τελευταία στιγμή. 

Όμως, αυτός ο κύριος  δεν είναι επιβάτης και ο δρόμος -αν και  λεωφόρος- εκείνη την ώρα, δείχνει να έχει φυσιολογική κίνηση. Με άλλα λόγια, ετοιμαστείτε για την αποκάλυψη του γρίφου, που είναι κινηματογραφικός!
Βασ. Σοφίας, έξω από το ξενοδοχείο Hilton: Oι αστυνομικοί κυνηγούν τον Μπελμοντό.
Πρόκειται για Ζαν Πολ Μπελμοντό, που πρωταγωνιστεί στη γαλλική ταινία Le Casse (Οι ληστές) και προσπαθεί να ξεφύγει από τους άνδρες της τότε Αστυνομίας Πόλεων, που τον καταδιώκουν. 

Επικεφαλής της καταδίωξης είναι ο Ομάρ Σαρίφ, που εκπροσωπεί τον νόμο, αλλά ο ίδιος είναι βαθιά διεφθαρμένος. Η αναδρομική ματιά στη Βασιλίσσης Σοφίας φέρνει νοσταλγία, καθώς το έγχρωμο φιλμ μας δίνει μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία της Πλατείας Μαβίλη του 1971.

Τα επόμενα καρέ του φιλμ αποτυπώνουν άλλα σημεία της Αθήνας, με τα ΠΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ, τα τρίκυκλα και τις βέσπες στους δρόμους. 

Λεωφορείο Leyland Κοτάντζη - Μανταδάκη της ΑΣΠΑ στη γραμμή της Άνω Κυψέλης...

Για τις ανάγκες της ταινίας, η κάθοδος προς το κέντρο μέσω Β. Σοφίας ήταν προβληματική, λόγω του κυκλοφοριακού. Εδώ, στο ύψος του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, όπου στα δεξιά υπάρχει σήμερα η στάση του Μετρό για το «Μέγαρο Μουσικής»
Περιπολικά στη Βασ. Κωνσταντίνου, λίγο πριν από το Παναθηναϊκό Στάδιο και πίσω αριστερά ένα ιταλικής κατασκευής τρόλλεϋ και ένα Mercedes Benz O315 Βιαμάξ.
Δείτε και το video με τις επίμαχες σκηνές από εδώ:
Πηγή: Μηχανή του χρόνου

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Translate