05/09/14

Μάλτα: Το τέλος του θαυμαστού κόσμου των παλιών λεωφορείων (VIDEO)

Η ταινία “Bus Terminus” κράτησε ζωντανές τις τελευταίες στιγμές των θρυλικών παλιών λεωφορείων της Μάλτας - Μάθε και την ελληνική διάσταση με τον Σαρακάκη!


Το τέλος μιας εποχής κατέγραψαν με την κάμερά τους τρεις κινηματογραφιστές που αφήνουν στην ιστορία την αγωνία και τον καημό όσων εργάσθηκαν, συντήρησαν και συνέδεσαν τη ζωή τους με τα παλιά λεωφορεία της Μάλτας.

Η ταινία γυρίστηκε το 2011, την εποχή που η κυβέρνηση του νησιού παρέδιδε το δικαίωμα εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου στην πολυεθνική εταιρεία “Arriva”. 

Κάποιοι φυγόμυαλοι κυβερνητικοί υπάλληλοι νόμιζαν ότι τα παλιά λεωφορεία ήταν το πρόβλημα και εκτός από τους αριθμούς και τις στατιστικές δεν υπολόγισαν τον παράγοντα «άνθρωπο» και στην προκειμένη περίπτωση όλους όσοι δούλευαν για να συντηρούν ζωντανά και πραγματικά αξιοθέατα τα παλιά λεωφορεία της Μάλτας. Όσο υπήρχαν τα παλιά λεωφορεία σε υπηρεσία, τόσο κάποιοι έβγαζαν μεροκάματο και δούλευαν με μεράκι.
Θα τους δείτε στην εκπληκτική ταινία που σας παρουσιάζουμε σήμερα. Ο Γκρετζιού, ο Τζόε, ο Τζόχαν και ο Τσάρλυ είναι τέσσερις διαφορετικές προσωπικότητες και ειδικότητες που δεν ήθελαν να χαθούν τα παλιά λεωφορεία της Μάλτας. Συγκλονιστικές είναι οι αφηγήσεις του Τζόε, του βαφέα των παλιών λεωφορείων, αλλά και του Τσάρλυ, του οδηγού. 

Ο πρώτος είπε ότι ήξερε πως έκανε μια τέχνη που πέθαινε αλλά τη διασκέδαζε ως την τελευταία στιγμή. Ο δεύτερος εξομολογήθηκε στο φακό ότι εργαζόταν από τα 13 στα λεωφορεία και δεν μπορούσε να φανταστεί στα 54 του πόσο θα άλλαζε η ζωή του. Μαζί με το Dodge στο οποίο πέρασε την σταδιοδρομία του, θα αποσυρόταν κι εκείνος από την ενεργό δράση.

Η συγκλονιστική ταινία που έφτιαξαν οι Ντάνκαν Μπόουν, Έμμα Ματτέι και Χάρρυ Μάλτ θα σας συγκλονίσει και ίσως αποτελεί την καλύτερη προειδοποίηση για όσους έχουν περίεργες «ιδέες» για το μέλλον της Ο.ΣΥ. στην Αθήνα ή του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε την ταινία εδώ και διαβάστε από κάτω τη συνέχεια: 


Για την ιστορία να σας πούμε ότι το ποδαρικό της “Arriva” στη Μάλτα μάλλον έγινε με το αριστερό διότι αμέσως άρχισαν τα παρατράγουδα. Δεν ήταν μόνο η απόσυρση των παλιών λεωφορείων και η δρομολόγηση των απρόσωπων αρθρωτών Mercedes Citaro G από το Λονδίνο, αλλά και το επιδεινούμενο επίπεδο συγκοινωνιακού έργου που παρείχε η εταιρεία. Η κυβέρνηση της Μάλτας έκανε αυστηρή επίπληξη στην εταιρεία στις 14 Νοεμβρίου 2012 για τη συρρίκνωση του δικτύου και ζήτησε την επαναδρομολόγηση λεωφορείων όπου υπήρχαν πριν από την ιδιωτικοποίηση της συγκοινωνίας.

Πέρυσι τον Αύγουστο, ύστερα από μια ύποπτη πυρκαγιά, το υπουργείο Μεταφορών της Μάλτας ζήτησε να αποσυρθούν τα μεταχειρισμένα αρθρωτά Citaro που είχαν έρθει από το Λονδίνο. Λέγεται πως ήταν ελαττωματικός ο σχεδιασμός του δικτύου παροχής καυσίμων με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται τα πλαστικά σωληνάκια και να παίρνουν φωτιά τα λεωφορεία. Ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί παλαιότερα σε λεωφορεία της δικής μας ΕΘΕΛ με Mercedes O405 N2 ΕΛΒΟ.

Τον Δεκέμβριο του 2013 η “Arriva” εγκατέλειψε τη Μάλτα καταγράφοντας ζημιές 50 εκατ. ευρώ σε διάστημα δυόμισι ετών και παρέδωσε στην κρατική εταιρεία «Δημόσιες Συγκοινωνίες Μάλτας». Αυτό βέβαια δεν έγινε μάθημα στην κυβέρνηση του νησιού που ακόμα επεξεργάζεται σενάρια ιδιωτικοποίησης. Η ζημιά πάντως έγινε και τα πανέμορφα παλιά λεωφορεία αποσύρθηκαν κακήν κακώς.


Κλείνοντας, να πούμε ότι η Μάλτα αποτελεί ίσως την τελευταία χώρα που έγιναν εξαγωγές λεωφορείων ελληνικής κατασκευής, από τον Όμιλο Σαρακάκη. Σύμφωνα με τον παλαιό προϊστάμενο αμαξοποιείου του ομίλου, το 2004, κατασκευάσθηκαν τρία Volvo B7RLE για λογαριασμό των συγκοινωνιών της Μάλτας. Ως τον Δεκέμβριο κυκλοφορούσε μόνο ένα με αριθμό ανεμοθώρακα «421». 

Πάρτε μια γεύση εδώ:



Διαβάστε ακόμα: 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





Translate