Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Ο Παναγιώτης Κουσίδης του 3ου ΚΤΕΛ και το άγνωστο Morris

Ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Στέλιο Κουσίδη 


Στη δεκαετία του 1950 μας γυρίζει με το υλικό που μας έστειλε ο κ. Στέλιος Κουσίδης, γιός παλαιού εισπράκτορα που δούλευε στο 3ο ΚΤΕΛ


Η βασική φωτογραφία απεικονίζει ένα "χασανιώτικο" λεωφορείο μάρκας Morris, χωρητικότητας 27 θέσεων καθημένων και 15 ορθίων, το οποίο εντάχθηκε στις 31 Μαΐου 1949 στη γραμμή "Αθηνών - Νικαίας", με αριθμό κυκλοφορίας Α-6737 και στη συνέχεια 54651. 

Όπως φαίνεται ευδιάκριτα από τη φωτογραφία (και επιβεβαιώνει ο κ. Θάνος Ταγκαλάκης), το αμάξωμα αυτού του λεωφορείου κατασκευάσθηκε από τον Πέτρο Ταγκαλάκη στο παλαιό αμαξοποιείο της Ιεράς Οδού, αριθμός 105. 

Η φωτογραφία πρέπει να έχει τραβηχθεί μετά την ίδρυση των ΚΤΕΛ (το 1952) όταν τα λεωφορεία δεν εξυπηρετούσαν αποκλειστικά μια γραμμή γι' αυτό και φαίνεται πως την ημέρα εκείνη είχε δρομολογηθεί στην "66 Αθήναι - Αιγάλεω". 

Ο Παναγιώτης Κουσίδης είναι ο κύριος που διακρίνεται στα αριστερά με το μουστάκι και όπως είπαμε, εργαζόταν ως εισπράκτορας. Δίπλα του είναι ο οδηγός με τον οποίο εργαζόταν στη βάρδια ενώ οι άλλοι δύο κύριοι στα δεξιά είναι η "αλλαγή" τους. Όπως μας έγραψε ο γιος του παλαιού εισπράκτορα "μάλλον τραβήχθηκε σε αλλαγή βάρδιας". 

Ο κ. Στέλιος Κουσίδης μας έστειλε επίσης και φωτογραφία από την υπηρεσιακή ταυτότητα του πατρός του, όπως είχε εκδοθεί από το 3ο ΚΤΕΛ για το έτος 1953: Για την ιστορία να πούμε ότι το Morris κυκλοφόρησε ως 3/189 ως τις 5 Απριλίου 1959. Την επόμενη ημέρα αντικαταστάθηκε από ένα (εκ των πέντε) Scania Vabis που κατασκεύασε η Βιαμάξ για λεωφορειούχους του 3ου ΚΤΕΛ. Για να δείτε πώς ήταν κάντε ένα κλικ εδώ, να δείτε Scania Vabis Βιαμάξ στη γραμμή "Αθήναι - Δάσος Χαϊδαρίου"

Περισσότερες παλιές ιστορίες για
το 3ο ΚΤΕΛ Αθηνών με ένα κλικ εδώ... 


Διαβάστε περισσότερα:

Translate

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το ιστολόγιο αναφέρεται στα παλιά αστικά και υπεραστικά λεωφορεία που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιωτική συλλογή των αδελφών Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλου, καθώς και του «Συλλόγου Μελέτης της Ιστορίας των Συγκοινωνιών» με παλιά λεωφορεία, το αμάξωμα των οποίων κατασκευάστηκε από ελληνικά εργοστάσια.

This blogspot shows the old urban and long distance buses that circulated in Greece. Gives particular accent in the private collection of Lazaropoulos brothers, as well as “Association of Study of History of Transport” with old buses, the car body of which was manufactured by Greek factories.


Dieses blogspot zeigt die alten städtischen und Langstreckenbusse, die in Griechenland verkehrten. Gibt bestimmten Akzent in der Privatsammlung der Lazaropoulos Brüder, sowie „Verbindung der Studie der Geschichte des Transportes“ mit alten Bussen, dessen Autokörper durch griechische Fabriken hergestellt wurde.