Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟ: Όταν τα "πράσινα" έκαναν "049 Πειραιάς - Ομόνοια"

Η ιστορία μιας γραμμής - θρύλος που ενώνει
τον Πειραιά με τη μεγαλύτερη πλατεία της Αθήνας 


Φωτογραφία αρχείου απεικονίζει το Volvo SB756 Σαρακάκη, με αριθμό "33" των ΗΣΑΠ στις αφετηρίες της οδού Αθηνάς, εξυπηρετώντας το δρομολόγιο "049 Πειραιάς - Ομόνοια". Το στιγμιότυπο προέρχεται από την εποχή που στη γραμμή αυτή δρομολογούνταν μεικτά λεωφορεία της ΕΑΣ και των ΗΣΑΠ από τις αφετηρίες της οδού Φίλωνος μέχρι το τέρμα της οδού Αθηνάς, στον αριθμό 67, ακριβώς μπροστά από τα γραφεία των πρώην ΕΗΣ και ΗΣΑΠ. 

Η μεικτή δρομολόγηση μπλε και πράσινων λεωφορείων στις γραμμές "049 Πειραιάς - Ομόνοια" και "050 Πειραιάς - Ομόνοια μέσω Λαχαναγοράς" διακόπηκε την 1η Φεβρουαρίου 1986 όταν αποσύρθηκαν και τα τελευταία μισθωμένα λεωφορεία του πρώην ΕΚΤΕΛ και άλλαξε η κατανομή των στόλου λεωφορείων της ΕΑΣ για την υποστήριξη γραμμών. 

Όπως και η γραμμή "040 Πειραιάς - Σύνταγμα" είχε 24ωρη λειτουργία, έτσι και η "049" λειτουργούσαν ολοήμερα ενώ για πρακτικούς λόγους, μετά τα μεσάνυκτα ξεκινούσε και τερμάτιζε στις αφετηρίες του πρώην 2ου ΚΤΕΛ επί της οδού Ακαδημίας. 

Δείτε ακόμα με ένα κλικ εδώ, ποια λεωφορεία δρομολογήθηκαν το 1986 στη γραμμή "049" μετά την απόσυρση των παλαιών λεωφορείων και την παραχώρηση της γραμμής αποκλειστικά στην ΕΑΣ. 

Η φωτογραφία αποτελεί ιδιαίτερη αφιέρωση προς τον Λευτέρη Κουλούρη, ένα σπάνιο φίλο των Παλιών Ελληνικών Λεωφορείων που θέλει την αναβίωση της γραμμής "049" με "πράσινο", όπως κι ένα νυκτερινό "040" για λίγους και καλούς...  

Περισσότερες δημοσιεύσεις
Διαβάστε ακόμα: 

Translate

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το ιστολόγιο αναφέρεται στα παλιά αστικά και υπεραστικά λεωφορεία που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιωτική συλλογή των αδελφών Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλου, καθώς και του «Συλλόγου Μελέτης της Ιστορίας των Συγκοινωνιών» με παλιά λεωφορεία, το αμάξωμα των οποίων κατασκευάστηκε από ελληνικά εργοστάσια.

This blogspot shows the old urban and long distance buses that circulated in Greece. Gives particular accent in the private collection of Lazaropoulos brothers, as well as “Association of Study of History of Transport” with old buses, the car body of which was manufactured by Greek factories.


Dieses blogspot zeigt die alten städtischen und Langstreckenbusse, die in Griechenland verkehrten. Gibt bestimmten Akzent in der Privatsammlung der Lazaropoulos Brüder, sowie „Verbindung der Studie der Geschichte des Transportes“ mit alten Bussen, dessen Autokörper durch griechische Fabriken hergestellt wurde.