Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Εγκαίνια γραμμής "Ομόνοια - Νέα Κυψέλη" από το 1ο ΚΤΕΛ

Μια σπάνια φωτογραφία από την ομάδα «Κυψέλη» στο Facebook
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Λουκιανό Κηλαηδόνη
για την παραχώρηση της φωτογραφίας

Βρήκαμε αυτή τη σπάνια φωτογραφία χάρη στον κ. Γεράσιμο Κλαμαριά, έναν άνθρωπο που αγαπά με όλη τη δύναμη της καρδιάς του, τη γειτονιά του και βοηθά ώστε να διασωθεί η νεώτερη μνήμη και υλικό για την Κυψέλη.

Η φωτογραφία δείχνει τα εγκαίνια της γραμμής «Ομονοίας – Νέας Κυψέλης». Όπως εύστοχα σχολιάζει ένας άλλος φίλος της διαδικτυακής ομάδας για την Κυψέλη, τα λεωφορεία του 1ου ΚΤΕΛ βρίσκονται στη γωνία των οδών Φαέθοντος και Κερκύρας έξω από το κτήριο που στεγάζεται το συνεργείο δίκυκλων των αδελφών Μαλαταντή. Στο κτήριο που φαίνεται πίσω στεγαζόταν η «Ιόνιος Σχολή».

Η φωτογραφία πρέπει να τραβήχθηκε μεταξύ 1952 - 1955 όταν άρχισε η επέκταση των δρομολογίων του 1ου ΚΤΕΛ, το οποίο είχε την ευθύνη για τη δημιουργία γραμμών στο κέντρο της πρωτεύουσας και στα νέα βόρεια προάστεια της εποχής. Τα λεωφορεία δεν είναι «χασανιώτικα» δηλαδή παλιά στρατιωτικά καμιόνια στα οποία προστέθηκαν αμαξώματα αλλά νέες κατασκευές. Γι' αυτό και εικάζω ότι αναφερόμαστε σ' αυτήν την τριετία.

Κάντε κλικ στη φωτογραφία και δείτε την έκφραση που έχουν οι εισπράκτορες που ανέβηκαν πάνω στους προφυλακτήρες. Ο ένας με το καπέλο και το σακάκι ενώ ο άλλος με το μουστάκι και το άσπρο πουκάμισο.

Ευχαριστώ για τα στοιχεία σχετικά με την Κυψέλη από τον Argyros Dim.

Χ.Κ.Λ. 

Translate

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το ιστολόγιο αναφέρεται στα παλιά αστικά και υπεραστικά λεωφορεία που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιωτική συλλογή των αδελφών Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλου, καθώς και του «Συλλόγου Μελέτης της Ιστορίας των Συγκοινωνιών» με παλιά λεωφορεία, το αμάξωμα των οποίων κατασκευάστηκε από ελληνικά εργοστάσια.

This blogspot shows the old urban and long distance buses that circulated in Greece. Gives particular accent in the private collection of Lazaropoulos brothers, as well as “Association of Study of History of Transport” with old buses, the car body of which was manufactured by Greek factories.


Dieses blogspot zeigt die alten städtischen und Langstreckenbusse, die in Griechenland verkehrten. Gibt bestimmten Akzent in der Privatsammlung der Lazaropoulos Brüder, sowie „Verbindung der Studie der Geschichte des Transportes“ mit alten Bussen, dessen Autokörper durch griechische Fabriken hergestellt wurde.