20/10/17

Πειραματισμοί Σπίρτζη - Τσακαλώτου με τα ιστορικά οχήματα

ΤΡΕΛΛΑ! Απαγορεύουν την κυκλοφορία των οχημάτων με ιστορικές πινακίδες και απειλούν τους ιδιοκτήτες με πρόστιμο 1.500 ευρώ!


Την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε χιλιάδες ιστορικά οχήματα που βρίσκονται στην Ελλάδα επέβαλαν τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών. Στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3641, με τις υπογραφές των κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Χρήστου Σπίρτζη, απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων με ιστορικές πινακίδες, ενώ απειλούνται οι συλλέκτες με πρόστιμο 1.500 ευρώ!


Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών επισημαίνουν ότι συντάκτης της ΚΥΑ εκ παραδρομής, αντί να προσδιορίζει ότι αναφέρεται μόνο στα ειδικά τροποποιημένα αγωνιστικά αυτοκίνητα, χρησιμοποίησε διατύπωση που αφορά όλα τα ιστορικά, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό τα οχήματα που έχουν μεν ειδικές πινακίδες, αλλά πληρώνουν κανονικά ετήσια ασφάλιστρα.

Το ζήτημα πλέον είναι κατά πόσον θα διορθωθεί το λάθος άμεσα, καθώς η τραγελαφική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, οδηγεί τους ιδιοκτήτες των οχημάτων είτε να κυκλοφορούν παράνομα είτε να πληρώνουν... γερανό για να μεταφέρουν τα αυτοκίνητά τους, την ώρα που διαθέτουν πινακίδες και ασφάλεια. 

Και γκάφα με τα τρέιλερ!

Υπάρχει βέβαια και η λύση του τρέιλερ, η οποία επίσης απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία. 

Σημειώνεται ωστόσο ότι υπάρχουν και επιτήδειοι, οι οποίοι σε πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που έχουν κλείσει 30ετία εκδίδουν ιστορικές πινακίδες και τα κυκλοφορούν κανονικά, γλιτώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας. 

Τα ιστορικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα με πινακίδες από τις τρεις λέσχες (ΦΙΛΠΑ, ΕΛΠΑ, ΕΟΟΕ) υπολογίζονται σε περίπου 10.000. Έχουν δικαίωμα να κυκλοφορούν για ειδικές εκδηλώσεις, για να πηγαίνουν στο συνεργείο ή να κάνουν τα απαραίτητα χιλιόμετρα συντήρησης. 

Σε πολλές χώρες της ΕΕ (π.χ. Αγγλία, Γερμανία) τα ιστορικά αυτοκίνητα άνω των 30-35 ετών απαλλάσσονται από κάθε φόρο και μάλιστα ενθαρρύνεται η χρήση τους για πολιτιστικούς λόγους. Στην Ελλάδα του 2017 είναι υπό διωγμόν...


Διαβάστε ακόμα: 

Translate