Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1983: «Δεινόσαυρος» Volvo B10M Σαρακάκη γοητεύει...


Στις αρχές Φεβρουαρίου 2006 ανακοινώθηκε η ίδρυση της νυκτερινής γραμμής «500 / Πειραιάς – Κηφισιά», που συνδέει την πλατεία Καραϊσκάκη μέχρι την πλατεία Πλατάνου. Πολλοί σχολιάζουν ότι αυτή η γραμμή "μακαρόνι" ήταν μια επιφώτιση της στιγμής. Η αλήθεια δεν είναι αυτή.
Αυτή η γραμμή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επανίδρυση της παλαιάς γραμμής «27 / Πειραιεύς – Κηφισιά», η οποία σχεδιάστηκε στη δεκαετία του ’50 και εξυπηρετήθηκε αρχικά από οχήματα του 1ου ΚΤΕΛ και εν συνεχεία από το 5ου.
Όταν ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ αυτή η γραμμή,  ο οδηγός του 5/54 κ. Νικόλας Σφακιανός προσέφερε στο περιοδικό "Car&Truck" φωτογραφία από τη δεκαετία του '70 στο διάλειμμα κάποια βάρδιας. Ήταν με τον εισπράκτορα και τον σταθμάρχη μπροστά στο Scania Vabis με αμάξωμα Ταγκαλάκη του 5ου ΚΤΕΛ που δούλευε.
Ντοκουμέντο πριν από 30 χρόνια
Μετά την απόσυρση των λεωφορείων που ανήκαν στα ΚΤΕΛ των Αθηνών, η ΕΑΣ δρομολόγησε στη γραμμή αυτή τα υπερσύγχρονα για εκείνη την εποχή αρθρωτά Volvo B10M Σαρακάκης, "Δεινόσαυρος".
Τα 18μετρα λεωφορεία εκτελούσαν το δρομολόγιο "517 / Πειραιάς - Κηφισιά", όπως φαίνεται στη φωτογραφία αρχείου που τραβήχθηκε τον Απρίλιο του 1983, ακριβώς τριάντα χρόνια πριν στην πλατεία Πλατάνου.
Απολαύστε τη...

Translate

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το ιστολόγιο αναφέρεται στα παλιά αστικά και υπεραστικά λεωφορεία που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιωτική συλλογή των αδελφών Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλου, καθώς και του «Συλλόγου Μελέτης της Ιστορίας των Συγκοινωνιών» με παλιά λεωφορεία, το αμάξωμα των οποίων κατασκευάστηκε από ελληνικά εργοστάσια.

This blogspot shows the old urban and long distance buses that circulated in Greece. Gives particular accent in the private collection of Lazaropoulos brothers, as well as “Association of Study of History of Transport” with old buses, the car body of which was manufactured by Greek factories.


Dieses blogspot zeigt die alten städtischen und Langstreckenbusse, die in Griechenland verkehrten. Gibt bestimmten Akzent in der Privatsammlung der Lazaropoulos Brüder, sowie „Verbindung der Studie der Geschichte des Transportes“ mit alten Bussen, dessen Autokörper durch griechische Fabriken hergestellt wurde.