30/07/23

Πῶς θά γίνεις ὁ καλύτερος ψήστης γιά λουκάνικα

Χρήσιμες συμβουλὲς γιὰ ζουμερὰ
λουκάνικα χωρὶς νὰ τὰ κάνεις κάρβουνα

Ὁ τελειότερος μεζὲς τοῦ καλοκαιριοῦ εἶναι ἀναμφισβήτητα τὸ λουκάνικο. Μάθε μὲ αὐτὴν τὴν ἀνάρτηση στὴν ἑνότητα "Men's Guide" πῶς πρέπει νὰ τὰ ψήνεις σωστὰ ὥστε νὰ μὴν τὰ κάνεις κάρβουνα, νὰ μὴν τὰ μαυρίσεις ἢ στὴ χειρότερη, νὰ μὴν τὰ ἀφήσεις ἄψητα στὸ ἐσωτερικό τους.

Τί λουκάνικο θὰ ἐπιλέξεις

Οἱ διαιτολόγοι καὶ κάποιοι ἄλλοι «εἰδικοὶ» στὰ θέματα διατροφῆς, θὰ σοῦ ποῦν νὰ ἀποφύγεις τὸ λουκάνικο ἐπειδὴ «ἔχει πολλὰ λίπῃ». Ὅμως τὸ λίπος μαζὶ μὲ τὰ καρυκεύματα παίζουν τὸν κυρίαρχο ρόλο, ὥστε νὰ ἀπολαμβάνουμε ἕνα «ζουμερὸ» καὶ «ἀσύγκριτο» μεζέ.

Δηλαδή, ὅταν δαγκώνεις ἕνα κομμάτι μοσχαρίσιας μπριζόλας καὶ τὴ λὲς ζουμερή, δὲν εἶναι ἐξ αἰτίας τῶν ὑγρῶν ποὺ βγάζει τὸ κρέας -αἱ ποὺ ἀποτελοῦνται κυρίως ἀπὸ  νερὸ-  ἀλλὰ τὸ ἐνδομυϊκὸ λίπος ποὺ μπορεῖ κανεὶς νὰ βρεῖ στὸ μοσχάρι – τὸ περίφημο marbling.

Ἀκριβῶς το ἴδιο συμβαίνει μὲ τὸ λουκάνικο, στὸν ὑπέρατατο βαθμό.. Παρ' ὅτι δὲν τὸ λὲς ὑγιεινό, θέλεις ἀναλογία λίπους πάνω ἀπὸ 25% -ἴσως ἀκόμα καὶ 35%. Ἐπειδὴ τὰ χοιρινὰ λουκάνικα, εἰδικὰ αὐτὰ ποὺ ἀγοράζεις ἀπὸ τὸν χασάπη, ἔχουν μπόλικο λίπος νὰ περιμένεις ὅτι θὰ βγάλουν καὶ ζουμιά.



 Δῶσε βάση ἐδῶ

Ἕνας καλὸς τρόπος γιὰ νὰ ἀποκτήσουν γεύση τὰ λουκάνικα, δὲν σημαίνει ἀπαραίτητα πὼς πρέπει νὰ τὰ βουτήξεις στὴν κέτσαπ ὅταν ψηθοῦν. Μπορεῖς νὰ φροντίσεις γι' αὐτὸ νωρίτερα κάνοντας σωστὲς κινήσεις. Σὲ πακέτα ἀλουμινίου, μπορεῖς νὰ βάλεις τὰ λουκάνικά σου τὸ βράδυ καὶ νὰ τὰ ἀφήσεις μὲ ἕνα σωρὸ ἀπὸ γευστικοὺς συνδυασμοὺς ὥστε νὰ τραβήξουν τὴν γεύση.

Δοκίμασε:

  • Μπύρα (κατὰ προτίμηση Lager).
  • Καυτερὲς κόκκινες πιπεριὲς (ἀκόμα καὶ «τουρκάκια» ἀπὸ τὴ γλάστρα τῆς θειᾶς σου.
  • Μουστάρδα μὲ κάρυ.
  • Ξυνολάχανο (ἂν σοῦ ἀρέσουν γερμανικὲς γεύσεις καὶ μπύρες).

Πρόσεξε! Μὴν τὰ βάλεις ὅλα μαζί. Κάτι ἀπ' ὅλα ἢ ἕναν διπλὸ συνδυασμὸ μόνο.

 


Μυστικὰ καί... κάρβουνα!

Παρ' ὅτι στὴν Ἑλλάδα θέλουμε καλοψημένο τὸ λουκάνικό μας, τὸ νὰ τὰ κάνεις στάχτη δὲν πρόκειται νὰ ἀρέσει σὲ κανένα. Πολλοὶ κάνουν τὸ ἑξῆς τρύκ. Τὰ βουτᾶνε σὲ κατσαρολάκι μὲ νερὸ καὶ σταδιακὰ ἀνεβάζουν τὴν θερμοκρασία γιὰ νὰ τὰ πετάξουν στὴ φωτιὰ μετά. Κάποιοι τὰ κάνουν ἀκόμη καὶ sous-vide. H ἀλήθεια ὡστόσο εἶναι πὼς δὲν ὑπάρχει λόγος γιὰ ὅλα αὐτά.

Ἡ ἐλεγχόμενη θερμότητα τοῦ κάρβουνου θὰ βοηθήσει, ἀρκεῖ νὰ ἔχεις στὸ νοῦ σου νὰ τὰ γυρίζεις τακτικὰ καὶ νὰ ἀφήνεις παραδίπλα, μακριὰ ἀπὸ τὴν ἑστία θερμότητας, ὅσα ἔχουν ἤδη ψηθεῖ. Μπορεῖς νὰ τὰ «ταλαιπωρεῖς» γυρίζοντάς τα συνεχῶς; Κάν' το καὶ θὰ μὲ θυμηθεῖς.

Νὰ ξέρεις ὅτι τὰ λουκάνικα δὲν χρειάζονται πολὺ ὥρα ψήσιμο. Θέλεις νὰ γίνουν «κραντσανιστὰ» ἀπ' ἔξω ὅπου θὰ διαγράφεται τὸ ψημένο κρέας καὶ ζουμερὰ μέσα. Σὲ μία μέτρια θερμότητα ἀπὸ τὰ κάρβουνα, δὲν χρειάζονται πάνω ἀπὸ δέκα λεπτὰ γιὰ νὰ γίνουν. Σερβίρεις καὶ τὰ ἀφήνεις νὰ ἔρθουν σὲ θερμοκρασία περιβάλλοντος, ὥστε νὰ μὴν χάσουν τοὺς χυμούς τους κατὰ τὴν κοπή.

Καλή ὄρεξη καὶ στεῖλε κανένα μεζὲ (ἂν μείνει γιατί θὰ τὸν καθαρίσει ἡ παρέα σου πρὶν προλάβεις νὰ πάρεις χαμπάρι)...

 

Περισσότερες δημοσιεύσεις γιά
τό "BOG Mens' Guide" μέ ἕνα κλίκ ἐδῶ.


Διαβάστε ἀκόμα περισσότερα:


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





Translate