04/03/18

Στο Μουσείο της Mercedes Benz στη Στουττγάρδη


Στην Στουττγάρδη υπάρχει ένας μικρός επίγειος παράδεισος για τους λάτρεις της αυτοκίνησης. Ας ρίξουμε μια μικρή ματιά στο μουσείο Mercedes-Benz, με αφορμή την ιδιαίτερη έκθεση «50 Years of AMG» που θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Απριλίου 2018.




ΣΤΟΥΤΤΓΑΡΔΗ -  Αποστολή: Έλενα Δημητρίου

Πάνω από 130 χρόνια μετρά η ιστορία της Mercedes-Benz, η οποία ξεδιπλώνεται σε ένα επιβλητικό κτίριο εννέα ορόφων, στην οδό… Mercedesstrasse 100. Η περιήγηση ξεκινάει από τον ψηλότερο όροφο, στον οποίο ανεβαίνει κάποιος με τους τρεις ανελκυστήρες που νοητά περιγράφουν τις τρεις άκρες του αστεριού, στο λογότυπο της εταιρείας.

Τα εκθέματα κατατάσσονται με χρονολογική σειρά και παρουσιάζουν την εξέλιξη των τροχοφόρων της εταιρείας, ενώ παράλληλα δίνουν πληροφορίες για τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της κάθε εποχής.

Το μουσείο είναι εντυπωσιακό και εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η λεπτομερής ιστορική αναδρομή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς επίσης και τα συλλεκτικά κομμάτια που σε καλούν να κάνεις ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο, μια και βλέπεις μοντέλα που δεν θα μπορούσες να φανταστείς πως έχουν όντως σχεδιαστεί.

Στον όγδοο όροφο βρίσκεται η αρχή της ιστορίας με τα πρώτα τροχοφόρα. Η αναδρομή χρονολογείται από το 1885 έως το 1900.



Κατεβαίνοντας στον έβδομο όροφο θα συναντήσει κανείς δύο συλλογές οι οποίες ονομάζονται “Birth of the Brand (1900-1914)” και “Gallery of Voyagers” αντίστοιχα.

Στην πρώτη συλλογή είναι χαρακτηριστικό το τροχοφόρο 40 hp Mercedes-Simplex, το πρώτο μηχανοκίνητο της μοντέρνας εποχής με μέγιστη ταχύτητα 50km/h.




Η δεύτερη συλλογή αποτελείται από μέσα μεταφοράς όπως λεωφορεία, λιμουζίνες κλπ. τα οποία χρονολογούνται από το 1967 έως το 2006.



Τα εκπληκτικά οχήματα

Στον έκτο όροφο η συλλογή “M3 Times of Changes (1914-1945) παρουσιάζει –πέρα από τα εκπληκτικά οχήματα– την εξέλιξη στις μηχανές των οχημάτων. Παράλληλα η “C2 Gallery of Carriers” αποτελείται από οχήματα που συνέβαλλαν στην καθημερινότητα εκείνης της εποχής, όπως το κινητό ταχυδρομείο και το βυτιοφόρο.

Στον πέμπτο όροφο βρίσκει κανείς την M4 Post-war Miracle (1945-1960), η οποία αποτελείται από τα «αμάξια-θαύματα» όπως τα ονομάζουν, που εφευρέθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης εκεί βρίσκεται και η συλλογή C3 Gallery of Helpers, στην οποία βλέπουμε την απίστευτη εξέλιξη των βοηθητικών οχημάτων, όπως τα ασθενοφόρα, τα πυροσβεστικά και τα αστυνομικά οχήματα.

Κατεβαίνοντας στον τέταρτο όροφο συναντάμε την σειρά M5 Visionaries (1960-1982), η οποία είναι σχεδιασμένη φιλικά προς το περιβάλλον και θωρακισμένη με επιπλέον ασφάλεια.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, η συλλογή C4 Gallery of Celebrities αναμφίβολα τραβάει το ενδιαφέρον του επισκέπτη με τα οχήματα που ήταν διαθέσιμα για λίγους, τους πλούσιους της εποχής.

Λίγο πριν από τα αγωνιστικά..

Στον τρίτο όροφο υπάρχει η M6 New Start (1982-2017), όπου παρουσιάζεται μια νέα καινοτόμα συλλογή. Επηρεασμένη από την παγκοσμιοποίηση, αλλά και από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, η Mercedes-Benz φέρνει μια νέα «φόρμουλα» προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα.

Καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι κοντά στο τέλος της περιήγησης όταν φτάνεις στο δεύτερο όροφο. Έχεις φτάσει πλέον σε έναν από τους πιο ένδοξους τομείς της εταιρείας. Η συλλογή ονομάζεται Races and Records και παρουσιάζονται τα αγωνιστικά οχήματα της εταιρείας από το 1900 μέχρι και το 2016.



Είναι εκπληκτικό να παρακολουθείς την εξέλιξη των τροχοφόρων μέσα σε τόσα χρόνια. Εκτός από τα οχήματα, στο επίπεδο αυτό βρίσκονται και τα κύπελλα που έχει κερδίσει η εταιρεία, αλλά και οι στολές των οδηγών τους.

Τελειώνοντας από αυτή τη συλλογή κατεβαίνεις στο ισόγειο όπου και τελειώνει η έκθεση. Εκεί βρίσκονται τα εκδοτήρια, χώροι με ντουλαπάκια για να αποθηκεύσεις τα πράγματά σου, αλλά και καφετέρια. Η διακόσμηση είναι… ιδιαίτερη, αφού περιμετρικά στους τοίχους βρίσκονται αυτοκίνητα.

Τέλος, στο υπόγειο στεγάζεται η συλλογή “50 Years of AMG”, αλλά και κατάστημα με αναμνηστικά δώρα. Δε χρειάζεται να είσαι λάτρης των αυτοκινήτων για να επισκεφτείς αυτό το εξαιρετικό μουσείο. Αναμφίβολα αξίζει το κάθε λεπτό που θα περάσεις μέσα του για να το εξερευνήσεις.

Έκλεισε τα 50 η θρυλική AMG

Πριν 50 χρόνια, το όραμα δύο ανθρώπων με πάθος για το μηχανοκίνητο αθλητισμό και τη μηχανολογία πήρε μορφή, και ιδρύθηκε η AMG, μια εταιρεία υπεύθυνη για την εξέλιξη των κορυφαίων μοντέλων της Mercedes.



Το όνομα της το πήρε από τους δύο ιδρυτές της: Το «Α» από τον Hans Werner Aufrecht και το «Μ» από τον Erhard Melcher, ενώ το G προέρχεται από την καταγωγή του Hans (Grossaspach).

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1967, και από το 1990 ξεκίνησε συνεργασία με τη Mercedes, η οποία το 1999 απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της AMG. Η Mercedes γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυση της AMG πραγματοποιώντας μια υπέροχη έκθεση και παρουσιάζοντας τα κορυφαία μοντέλα της εταιρείας στο πέρασμα των χρόνων.



Περισσότερα αφιερώματα για Mercedes εδώ 
και για τη Βιαμάξ εδώ.

Διαβάστε ακόμα:






Translate