10/08/14

Νίκος Ρίζος: Οδηγός σε λεωφορείο Scania B71 το 1963 (VIDEO)

Απολαύστε το βίντεο με τον «γίγα» του ελληνικού κινηματογράφου και την Ντίνα Τριάντη μέσα σε λεωφορείο


Είναι ο ηθοποιός εκείνης της χρυσής γενιάς του ελληνικού κινηματογράφου που συνέδεσε το όνομά του με ρόλους που είχαν μαγκιά και τιμόνι. Ο Νίκος Ρίζος ήταν ο ηθοποιός που ενσάρκωσε με τον πιο υποδειγματικό τρόπο το σωφεράκι σε κάθε είδος αυτοκινήτου. Πότε ταξί, πότε φορτηγά, πότε λεωφορεία γήτευε ο «γίγας» του σινεμά. 

Σε μια μοναδική σκηνή από την ταινία «Ο αδελφός μου, ο τροχονόμος», που γυρίστηκε το 1963, ο Ρίζος υποδύεται τον οδηγό που δουλεύει ταξί και στη συνέχεια πιάνει το βολάν λεωφορείου για να πείσει τον αδελφό της αγαπημένης του ότι είναι καλός και νοικοκυρεμένος. 

Το ρόλο της αγαπημένης υποδυόταν η Ντίνα Τριάντη, αδελφός της ήταν ο αυστηρός «τροχονόμος» Νίκος Σταυρίδης ενώ λεωφορειούχος ήταν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. 

Την ίδια εποχή, ο Νίκος Ρίζος γύρισε τις ακόλουθες ταινίες:
  • «Της κακομοίρας» ως Κιτσάρας Μπούρμπουρης
  • «Ο ανιψιός μου ο Μανώλης» ως Μανώλης Καρλέτσος
  • «Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά» ως Στράτος Κατσαβίδας
  • «Ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου» 
  • «Ένας βλάκας με πατέντα»
  • «Επτά ημέρες ψέμματα» ως Σωτήρης
  • «Το γέλιο βγήκε απ’ τον παράδεισο» ως Βρασίδας Παπαράντζας 
Ποιο είναι το λεωφορείο
Το λεωφορείο είναι σίγουρα Scania Vabis Β71. Μπορείτε να κάνετε σύγκριση βλέποντας φωτογραφία από Volvo, κατασκευής από τον Πέτρο Ταγκαλάκη

Μπορείτε να το διακρίνετε από το μαύρο χοντρό τιμόνι με τις δύο ακτίνες, την «κάσα» της μηχανής που είναι πιο ψηλή από την αντίστοιχη των Volvo εκείνης της εποχής αλλά τους χώρους των ασφαλειών που βρίσκονται πάνω από τα φίλτρα αέρα. 

Όποιος είναι παρατηρητικός θα καταλάβει ότι το ψευτοκάπακο έχει ανάγλυφο το σήμα της Scania Vabis. 


Τέτοιου τύπου αστικά λεωφορεία κυκλοφόρησαν κατά κόρον στα αθηναϊκά ΚΤΕΛ αλλά και στο 5ο ΚΤΕΛ (του Πειραιά), όπως τα ιστορικά Scania Vabis B71 με αριθμούς παρπρίζ 5/27 και 5/232 που ανήκουν στη συλλογή Λαζαρόπουλου. Ήδη το 5/27 βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της πλήρους ανακατασκευής και αποκατάστασης, το οποίο θα αποτελέσει ένα ζωντανό και κινούμενο κειμήλιο της βιομηχανικής κληρονομιάς μας και του Πειραιά που αγαπήσαμε. 

Παρακολουθείστε τη σκηνή που εξασφαλίσαμε και παρουσιάζουμε με ιδιαίτερη χαρά στους αναγνώστες του "busoldtimers" και φίλους των παλιών ελληνικών λεωφορείων


Διαβάστε ακόμα: 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





Translate