Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Τελευταίο δρομολόγιο για τον «ήρωα» OF1317 της Χίου (ΦΩΤΟ)

Το παλιό «16» κινήθηκε με ρυμούλκα προς άγνωστη κατεύθυνση


Το τελευταίο δρομολόγιό του, προς άγνωστη κατεύθυνση και άδοξο τέλος, έκανε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου ένα ιστορικό λεωφορείου της Χίου, το Mercedes Benz OF1317 Βιαμάξ που κυκλοφορούσε έως πρόσφατα με αριθμό ανεμοθώρακα «16».

Για το περιστατικό μας ενημέρωσε ο κ. Γιώργος Ξ. που είναι οδηγός στο ΚΤΕΛ και κοινοποίησε δύο φωτογραφίες από τη στιγμή που ένας «ήρωας» των συγκοινωνιών βρίσκεται πάνω σε ρυμούλκα για να μεταφερθεί. 

Αυτό το λεωφορείο της «Βιαμάξ» κατασκευάσθηκε το 1973 και κυκλοφόρησε αρχικά στο αστικό ΚΤΕΛ του Βόλου με τον αριθμό «3», σύμφωνα με το φίλο αυτοκινητιστή κ. Βασίλη Λαδόπουλο. Στη συνέχεια το Mercedes OF1317 μετατέθηκε στο αστικό ΚΤΕΛ της Κατερίνης όπου αντικατέστησε το παλιό «4», ενώ τελικά κατέληξε στη Χίο στη δεκαετία του ’90 όπου έγραψε αρκετά χιλιόμετρα εξυπηρετώντας επιβάτες στο νησί των εφοπλιστών και των καπεταναίων. 

Από την Παλιά Κοκκινιά, ο κ. Παναγώτης Κοπανίδης σχολίασε ότι θυμόταν αυτό το λεωφορείο να κυκλοφορεί με τους χαρακτηριστικούς αστερίες δίπλα στους φανούς όγκους, στην προμετωπίδα του, τον καιρό που υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του στη Χίο. Ανάλογη μαρτυρία και χαιρετισμό έκανε στην ομάδα του Facebook για τα «Παλιά Ελληνικά Λεωφορεία» και ο Χιώτης φίλος της σελίδας, τεχνίτης στην Ο.ΣΥ. κ. Δήμος Κοσμάς, ο οποίος θυμόταν το «16» να κυκλοφορεί και να τον μεταφέρει σαν παιδί σε δρομολόγια νοσταλγίας. 

Δοκιμαστικό δρομολόγιο κατά την περίοδο λειτουργίας του στη Χίο και φωτογράφηση έγινε από τη ΛΑΕΓΕ (και ειδικά τον κ. Ευάγγελο Λαζαρόπουλο) στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Παρακαλούμε τους φίλους που εντοπίσουν αυτό το λεωφορείο να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες ή έστω να προσπαθήσουμε μήπως το περισώσουμε για να ταιριάξει με το υπάρχον μουσειακό, αλλά κατά λίγα χρόνια μεγαλύτερό του, OF1317 Βιαμάξ που κυκλοφόρησε στη γραμμή του Προφήτη Ηλία στον Πειραιά με τον αριθμό «4» και ανήκει στη συλλογή Λαζαρόπουλου. 

Αυτές είναι οι φωτογραφίες του ρεπορτάζ:

Διαβάστε ακόμα: 

Translate

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το ιστολόγιο αναφέρεται στα παλιά αστικά και υπεραστικά λεωφορεία που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιωτική συλλογή των αδελφών Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλου, καθώς και του «Συλλόγου Μελέτης της Ιστορίας των Συγκοινωνιών» με παλιά λεωφορεία, το αμάξωμα των οποίων κατασκευάστηκε από ελληνικά εργοστάσια.

This blogspot shows the old urban and long distance buses that circulated in Greece. Gives particular accent in the private collection of Lazaropoulos brothers, as well as “Association of Study of History of Transport” with old buses, the car body of which was manufactured by Greek factories.


Dieses blogspot zeigt die alten städtischen und Langstreckenbusse, die in Griechenland verkehrten. Gibt bestimmten Akzent in der Privatsammlung der Lazaropoulos Brüder, sowie „Verbindung der Studie der Geschichte des Transportes“ mit alten Bussen, dessen Autokörper durch griechische Fabriken hergestellt wurde.