Pages - Menu

30/09/13

Το μυστικό που έκανε θρυλικά τα "πράσινα" Volvo (photo - video)

Τριάντα δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από την κυκλοφορία των θρυλικών Volvo SB756 Σαρακάκη για λογαριασμό των ΗΣΑΠ.

Εκτός από το στιβαρό αμάξωμα, τα θρυλικά λεωφορεία που άφησαν ιστορία στις αστικές γραμμές Συντάγματος – Πειραιώς, Περάματος, Δραπετσώνας και Χαροκόπου διέθεταν ένα ισχυρό μυστικό. Σχεδιάστηκαν εξ ολοκλήρου στη χώρα μας από Έλληνες μηχανολόγους και μηχανικούς για τις ειδικές συνθήκες των αστικών συγκοινωνιών στη χώρα μας, όπως είχαν υποδείξει οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ.

Τα «πράσινα» κατασκευάστηκαν με τον αγαπημένο κινητήρα των φανατικών «Βολβάκηδων» του Γκέτεμποργκ, αυτόν των Β10Μ. Για τους πιο διαβασμένους να πούμε ότι τα Volvo SB756 διαθέτουν πετρελαιοκινητήρα “THD 100”, χωρητικότητος 9,6 λίτρων και αποδόσεως 300 ίππων HP.

Ο κινητήρας έχει τοθετηθεί στη μέση του εμπρόσθιου μέρους, πίσω και δεξιά από τη θέση του οδηγού, πριν από τη μεσαία πόρτα. Είναι τοποθετημένος κατά τρόπο ιδανικό ώστε να έχουν οι μηχανικοί την καλύτερη δυνατή πρόσβαση για τη συντήρηση των οχημάτων.

Ύστερα από απαίτηση των ΗΣΑΠ είχε επιλεγεί χειροκίνητος επιλογέας ταχυτήτων. Με τον τρόπο αυτό, ο οδηγός ήταν εκείνος που είχε την ευθύνη για την καλύτερη εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου ειδικά όταν έπρεπε να εκτελέσει δρομολόγιο στο Άνω Πέραμα και με πολύ φορτωμένο λεωφορείο. Γι' αυτό και αυτή η παρτίδα των λεωφορείων έχουν κωδικό "SB", δηλαδή "Saracakis Bros", ως ελληνική καινοτομία πιστοποιημένη από το σουηδικό κολοσσό που αποτελεί κι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής αυτοκίνησης. 

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι πρωτοπόρος σ' αυτήν την ιδιαιτερότητα ήταν η "Βιαμάξ" με τα μοντέλα αστικών λεωφορείων F-580 και F-580S, όπου το "F" σημαίνει "Fostiropoulos" σε αντίθεση με το κοινής χρήσεως "Ο" (δηλαδή Omnibus). 



Δείτε από ιστορική φωτογράφηση που έγινε για λογαριασμό της Volvo Σουηδίας από τον πρώτο καιρό κυκλοφορίας των «πράσινων». Ήδη μπορείτε να διακρίνετε ότι οι τεχνικοί του ΗΣΑΠ δεν είχαν κάνει καν την αρίθμηση με λευκούς αριθμούς στα «μάγουλα» των λεωφορείων με τον αριθμό του ανεμοθώρακά τους. Το ΥΝ 8437 φωτογραφήθηκε στη Μαρίνα Ζέας… 

Επίσης, απολαύστε το αποκλειστικό βίντεο με μουσειακό λεωφορείο Volvo εν λειτουργία που βρίσκεται σε φάση προληπτικής συντηρήσεως και αποκαταστάσεως από τη ΛΑΕΓΕ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου