18/01/19

Για τέταρτη χρονιά κάναμε επετειακό «843» (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)


Το καθιερωμένο ραντεβού από τον Πειραιά στο Πέραμα έδωσαν οι λάτρεις των παλιών ελληνικών λεωφορείων για τέταρτη χρονιά με την κίνηση δύο ιστορικών οχημάτων, σε συνεργασία με την Ε.Ο.Ο.Ε.




Κείμενο: Άννα Περπερίδου
Αρχείο: ΛΑΕΓΕ, Αλέξανδρος Σικαλιάς
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2018 το ιστορικό δρομολόγιο «843 Πειραιάς - Πέραμα», σε συνεργασία της ομάδας «Παλιά Ελληνικά Λεωφορεία» με την Ελληνική Ομοσπονδία Οχημάτων Εποχής (Ε.Ο.Ο.Ε.) και τους βετεράνους οδηγούς των πρώην Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων Αθηνών - Πειραιώς (Η.Σ.Α.Π.).

Φέτος δεν επελέγη η παραμονή της Πρωτοχρονιάς για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, διότι κρίθηκε απ’ όλους ότι η Κυριακή προσφερόταν για να γίνει και το κατάλληλο “happening”. 

Ήδη δύο «παλιοσειρές» των ΗΣΑΠ, οι κ. Θοδωρής Κομματάς και Αντώνης Κόλλιας, είχαν κάνει τις σχετικές συνεννοήσεις ώστε η κίνηση του ιστορικού «πράσινου» να αποτελέσει για μια ακόμα φορά το γεγονός μιας χρονιάς που φεύγει με έναν ευχάριστο τρόπο. Μαζί τους, φέτος, ήταν παρόν και το στέλεχος της ΣΤΑ.ΣΥ. και μελετητής της ιστορίας των συγκοινωνιών κ. Βασίλης Κατσαρέας.
Αναμνηστική φωτογραφία από την παράδοση υπηρεσιακού τζάκετ των ΗΣΑΠ. Από αριστερά διακρίνονται οι κ. Παύλος Χαρακαΐδης, Γιώργος Βογιατζής, Αντώνης Κόλλιας, Χάρης Λαζαρόπουλος, Γιώργος Δεμέστιχας και Βασίλης Κατσαρέας, καθώς και ο δωρητής κ. Δημήτρης Πατρώνης. 
Εκτός από το επισκευασμένο μουσειακό Volvo SB756 κατασκευής Σαρακάκη, το «34» των αδελφών Χ.&Β. Λαζαρόπουλου, τη διαδρομή από τον Πειραιά μέχρι το Πέραμα και αντιστρόφως ακολούθησε και ένα επίσης ιστορικό λεωφορείο: το τουριστικό Mercedes Benz Ο303 κατασκευής Βιαμάξ, του κ. Κωνσταντίνου Αντωνίου.

Απορούσαν με τον κόσμο

Με έγκαιρη ενημέρωση στη σελίδα που διαθέτει η ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα, το δρομολόγιο καθορίστηκε να γίνει στις 11 το πρωί από τις αφετηρίες της Ακτής Ξαβερίου. Δεκάδες φίλοι συγκεντρώθηκαν από τις δέκα και μισή στο σημείο αναχώρησης των λεωφορείων μπροστά στο χώρο που χρησιμοποιούσαν ως γραφείο οδηγών οι ΗΣΑΠ. Ακόμα και οι οδηγοί των λεωφορείων που εξυπηρετούσαν τη γραμμή «843», εκείνη την ημέρα διερωτήθηκαν γιατί είχε μαζευτεί τόσος κόσμος στο σημείο. Αργότερα έμαθαν ότι περίμεναν το… «πράσινο» για το επετειακό δρομολόγιο.
Γεμάτο με καθήμενους επιβάτες το «πράσινο» και με τους «υπηρεσιακούς» μπροστά να θυμίζουν εποχές ΗΣΑΠ. 
Τα μουσειακά λεωφορεία έφθασαν στην ώρα τους αλλά δεν αναχώρησαν αμέσως, διότι πολλοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να φωτογραφήσουν και να φωτογραφηθούν, να επικοινωνήσουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και να ανταλλάξουν ευχές σε ένα νοσταλγικό φόντο. Συγκινητική ήταν η κίνηση που έκανε προς την ομάδα «Παλιά Ελληνικά Λεωφορεία» ο γιός οδηγού των ΗΣΑΠ κ. Δημήτρης Πατρώνης, ο οποίος παρέδωσε παλιό υπηρεσιακό μπουφάν ραφής 1980 που φορούσαν όσοι εργάζονταν στο κλιμάκιο των λεωφορείων.

Η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία του 2018 με μέλη, φίλους και επιβάτες μπροστά από τα ιστορικά λεωφορεία. Προσέξτε τη λεπτομέρεια: ο Βασίλης Κατσαρέας σε ρόλο οδηγού και ο Βασίλης Περπερίδης ως σταθμάρχης. 
Μόλις το είδε ο κ. Κόλλιας, θυμήθηκε πόσες φορές αυτά τα μπουφάν φάνηκαν σωτήρια για τους οδηγούς που έκαναν δρομολόγια νύχτα ή νωρίς το πρωί με παλαιότερα μοντέλα από τα SB756, όπως ήταν τα Mercedes Benz F580 Βιαμάξ ή τα γαλλικά Chausson.

Την ώρα που συνέβαιναν αυτά στην Ακτή Ξαβερίου, ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Μάνεσης ανακοίνωσε από την εκπομπή του την εκδήλωση από την ομάδα «Παλιά Ελληνικά Λεωφορεία» και την Ε.Ο.Ο.Ε. και μετέδωσε πλάνα που τράβηξε ο γνωστός blogger του Πειραιά κ. Πέτρος Ψαρράς. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στάση της «Ολυμπιακής» στην Ακτή Μιαούλη επιβιβάστηκαν στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών για να θυμηθούν τα νιάτα τους, όταν πήγαιναν από το σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στις δουλειές τους ή όταν έφευγαν κάνοντας την αντίστροφη διαδρομή. Υπήρξαν και άλλοι που ζητούσαν επίμονα να ξαναγίνει δρομολόγιο από τον Πειραιά προς το Σύνταγμα (όταν τα «πράσινα» αποτελούσαν την πιο γρήγορη συγκοινωνία).

Η διαδρομή

Κατά τη διαδρομή, οι εκδηλώσεις συγκίνησης από επιβάτες και κόσμο –που είδε στην τηλεόραση την κίνηση του «πράσινου» και στήθηκε επίτηδες στις στάσεις– ήταν συγκινητική. Ειδικά στη Δραπετσώνα, στα Ταμπούρια και στο Πέραμα, δεν μπορεί να περιγραφεί η θετική αντίδραση του κοινού στην κίνηση ιστορικών οχημάτων με μεγάλη συναισθηματική αξία. Μάλιστα, ο ιστοχώρος e-perama.gr μετέδωσε ζωντανά με livestream την άφιξη του λεωφορείου στο Πέραμα και την αναχώρησή του.

Η κ. Ελένη Τσιρτσίκου γλύκανε τους επιβάτες με απίθανα σουφλέ σοκολάτας. 
Ένα ξεχωριστό δώρο διένειμε στους φίλους των παλαιών λεωφορείων η ζαχαροπλάστης κ. Ελένη Τσιρτσίκου. Ετοίμασε ατομικά σουφλεδάκια σοκολάτας και γλύκανε όσους επέβαιναν στα ιστορικά λεωφορεία, αλλά και όποιους βρίσκονταν στο τέρμα εκείνη τη στιγμή. Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι ζήτησαν να οργανωθεί και πάλι άλλο ένα ιστορικό δρομολόγιο, ενώ ο βετεράνος επαγγελματίας οδηγός κ. Παύλος Χαρακαΐδης ζήτησε με συγκίνηση να οριστεί επιτέλους με ευθύνη του κράτους ένας χώρος για τη δημιουργία του Εθνικού Μουσείου Μεταφορών.

Θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στην εξαιρετική φωτογράφηση που έκανε ο σκηνοθέτης κ. Αλέξανδρος Σικαλιάς, καθώς και στη σημαντική συμμετοχή των Κώστα και Γιάννη Σκουφή, του αμαξοποιού κ. Θοδωρή Καλαμίτση, του κ. Δημητρίου Νικολάκη από το δίκτυο Ελληνικής Ακτοπλοΐας, αλλά και στελεχών από ομάδες όπως είναι οι «Καραβολάτρες» και το «Αρχιπέλαγος».

Τα δύο μουσειακά λεωφορεία στο τέρμα του Περάματος.
Το «πράσινο» ανέσυρε αναμνήσεις καθημερινότητας, αλλά το Ο303 αναμνήσεις πολυτέλειας με υπογραφή της Βιαμάξ. 
Εδώ το σχετικό δημοσίευμα από το τεύχος Ιανοαυρίου του περιοδικού Car & Truck. Κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία ή τυπώστε τη για το αρχείο σας: 





Περισσότερες δημοσιεύσεις 

για τα θρυλικά SB756 με ένα κλικ εδώ.


Διαβάστε περισσότερα: άστε ακόμα:





Translate