05/04/11

Χτυποκάρδια αναμνήσεων στο "843"

Άρθρο της Κατερίνας Γ. Μενεγάτου,
 Δημοσιογράφου

Μνήμες του παρελθόντος που έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στο μυαλό και την καρδιά ξύπνησε στους κατοίκους του Πειραιά το «πράσινο» λεωφορείο που εκτέλεσε τιμήν ένεκεν δοκιμαστικό δρομολόγιο στη γραμμή «843 Πειραιάς – Πέραμα», το πρωί της Κυριακής 3 Απριλίου.

Το ιστορικό πράσινο «Volvo SB 756» ελληνικού αμαξώματος ιδιοκτησίας ΛΑΕΓΕ, Χ. και Β. Λαζαρόπουλου, οδηγό τον Σταύρο Τσαλτούμη και επιβάτες-φίλους του λεωφορείου προκάλεσε έκπληξη, απορία και θαυμασμό στους διαβάτες του κεντρικού δρόμου του λιμανιού του Πειραιά.

Τα βλέμματα των περισσότερων πρόδιδαν σκέψεις όπως, και όμως,το «πράσινο λεωφορείο» «ζεί» μετά τριάντα χρόνια! Το «843» ξανά στους δρόμους του Πειραιά… Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το τελευταίο δρομολόγιο του!

Ιδιαίτερα φροντισμένο μηχανικά παραμένοντας στο εξωτερικό του περίβλημα ελάχιστα σημάδια του χρόνου να θέλουν επούλωση, διέσχισε τις λαϊκές συνοικίες της πόλης όπως, όταν ήταν σε υπηρεσία. Κάτοικοι των περιοχών που επί πολλά χρόνια αποτελούσε το μέσο μεταφοράς στους προορισμούς τους, το υποδέχτηκαν με συγκίνηση και ενθουσιασμό καθώς, με άνεση και χάρη έπαιρνε τις κλειστές στροφές και με μεγαλοπρέπεια κινούνταν στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους δρόμους των συνοικιών του Πειραιά.

Οι θύμισες ξεχείλισαν από το μυαλό ανασύροντας συναισθήματα και εμπειρίες περασμένων εποχών . Πόσα ξημερώματα είχαν περάσει μέσα σε αυτό το λεωφορείο πηγαίνοντας στις δουλειές τους. Πόσα Σαββατόβραδα έτρεχαν για να προλάβουν το τελευταίο βραδινό δρομολόγιο για να επιστρέψουν στο σπίτι μετά από την έξοδο με φίλους…

Δεκάδες ραντεβού έκλειναν με το έτερο ήμισυ συγχρονισμένα με την ώρα αναχώρησης και άφιξης του δρομολογίου του «πράσινου»… Άπειρα καρδιοχτύπια αν θα τη-τον συναντούσαν στο συγκεκριμένο δρομολόγιο…

Δυσκολίες, στενοχώριες, ανεκπλήρωτους αλλά και εκπληρωμένους έρωτες, λύπες, χαρές , ελπίδες και όνειρα είχαν μεταφέρει με ετούτο το λεωφορείο. Ζωές ανθρώπων είχαν αφήσει τα ίχνη τους στον επιβατικό θάλαμο του. Ολόκληρες εποχές και γενιές διέγραψαν την πορεία τους στη ζωή μαζί του.


Σύνθεση - Δημιουργία: Παναγιώτης Τέντες

Για αρκετούς από αυτούς αποτέλεσε αιτία να ασχοληθούν με το επάγγελμα του οδηγού. Δεν ήταν λίγοι που το σταμάτησαν στην πορεία του για να μας το μαρτυρήσουν, άλλοι για να θυμηθούν όμορφες εμπειρίες ενός επαγγέλματος που έζησαν στο παρελθόν, οδηγοί της ΕΘΕΛ για να το καμαρώσουν και να φωτογραφηθούν με αυτό, καθώς αποτελεί κομμάτι της επαγγελματικής τους ιστορίας.

Εξίσου έντονη ήταν και η συγκίνηση που ένιωσαν οι θαυμαστές του λεωφορείου που ήταν επιβάτες σε αυτό το δρομολόγιο . Είχαν την ευκαιρία να νιώσουν μοναδικά γι’ αυτούς συναισθήματα που αναδύονται στο ταξίδι τους με λεωφορείο, να ζήσουν την ξεχωριστή ατμόσφαιρα εποχής που αποπνέει το συγκεκριμένο μοντέλο, να γνωρίσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να θυμηθούν τους λόγους που αγαπούν τα λεωφορεία και τα ακολουθούν πιστά στα δρομολόγια τους…


8 σχόλια :

  1. Έξεραιτικό άρθρο για μια αξέχαστη εμπειρία!Ότι και να πούμε θα είναι λίγο.. αυτά που ζήσαμε πολλά και αυτά που έχουν μείνει στην μνήμη μας περισσότερα! Ευχαριστούμε όλους τους φίλους του λεωφορείου για την βοήθεια τους να ζωντανέψουμε αυτές τις μνήμες και να δούμε τον "θρύλο" να ξαναζεί στους δρόμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ νόμιζα οτι ήταν την επομενη Κυριακη και το εχασα,δυστυχως.. :(( Μιας που παρακατω γραφατε οτι θα δωθουν νεοτερες πληροφοριες για την διαδρομη.Υπάρχει κάποια έκθεση,η καποιος χώρος που μπορούμε να ερθουμε να το δουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Θανάση:
    Κάθε λεωφορείο έχει τη δική του "προσωπικότητα" και ιστορία. Τα αγαπάμε όλα και προσπαθούμε να περισώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε.

    @ Ανώνυμε:
    Η ανάρτηση με το διαφημιστικό βίντεο έγινε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου προφανώς για την Κυριακή 3 Απριλίου. Είχαμε επισημάνει στους ενδιαφερομένους να επικοινωνήσουν μαζί μας διότι από την αρχή είπαμε πως είναι δοκιμαστικό δρομολόγιο και θα επιβιβαζόταν μικρός αριθμός επιβατών.
    Θα χαρούμε να σας έχουμε μαζί μας στην επόμενη διαδρομή σε μερικές εβδομάδες. Παρακαλούμε να αποστείλετε μήνυμα και τα στοιχεία σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: laege01@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλοι μου κι εγώ το είχα ξεχάσει αλλά επειδή ο καλός Θεός μας αγαπάει, με έριξε πάνω του όταν έφτασε στο τέρμα του ΟΛΠ. Έτσι είχα την χαρά να γνωρίσω και τον Χάρη και να τον συγχαρώ επιτέλους και από κοντά! Καλή συνέχεια, παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα θα πω...
    Απο τότε που ανακλήθηκαν από την ενεργό υπηρεσία, σταμάτησα να παίρνω Λεωφορείο και μερικά χρόνια αργότερα αγόρασα αμάξι!!!
    Μεγάλο το τραύμα...

    Επαναφέρετε τα πίσω! στην ενέργεια!!!

    SGR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αν μπορουσατε κ θελατε να παρετε κ εναν ικαρο απο εθελ κ να χαναεπιστρεψει σε εας λουκ θα ηταν απιθανο..... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή





Translate